//, Savjeti za ljepotu/Sve o hidrataciji – rješenja za ‘žednu’ kožu

Tijekom cijele godine izloženi smo agresivnim vanjskim čimbenicima poput onečišćenja. Također, regulacija temperature nije samo štetna ljeti. U hladnije doba godine, grijanje i suh zrak u zatvorenim prostorima također utječu na intenzivnu dehidraciju (isušivanje) kože.

Još jedna promjena koju često primjećujemo jeste da UV zračenje stvara pigment kojim se koža brani, ali uzrokuje i zadebljanje kože. Pod utjecajem UV zračenja oslobađaju se slobodni radikali koji negativno utječu na stvaranje kolagena i elastina u koži. Dolazi do razaranja elastičnih vlakana, a koža brže stari. Pigment melanin se u koži nepravilno veže te nastaju pigmentacijske mrlje.

Istraživanja pokazuju da 60-65% ukupne tjelesne težine čini voda. Samo u dermisu se nalazi oko 6 litara vode, a u cijeloj koži oko 8 litara. Nažalost, kada u organizam ne unosimo dovoljno tekućine (barem 2 litra dnevno), organ koji prvi gubi vodu jest koža. Iz tog razloga, hidratantne kreme sadrže glicerin te hijaluronsku kiselinu koju nazivamo i „spužvom kože“ jer zadržava vlagu unutra nje.

Pitanje koje se često postavlja jest kada započeti s upotrebom hidratantne kreme?

Dehidrirana, žedna koža se javlja u svim dobnim skupinama, ali je istina i da se prirodna koncentracija vode u organizmu s godinama smanjuje. Dehidracija kao najčešće stanje kože pogađa podjednako muškarce i žene. Ukoliko kožu ne hidratiziramo, ona brže stari, a ne zaboravimo – KOŽI NIKADA NIJE DOVOLJNO VODE.

Kako dolazi do dehidracije kože?

Loša i nezdrava prehrana (premalo bjelančevina, nedovoljan unos vode, pušenje cigareta, unos alkohola) utječu nezdravo na kožu i pospješuju njezino isušivanje.

Dehidracija kože nastaje uslijed slabljenja zaštitnog hidrolipidnog sloja kože. Taj film zapravo predstavlja mješavinu vode i masnoća, i njegova je uloga štititi kožu od gubitka vode, odnosno njezinog isparavanja.

Kada dođe do oštećenja ovog hidrolipidnog sloja, koža počinje gubiti vodu. Stanice kože polako gube međusobnu povezanost te se polako stvara prostor koji omogućava lakše isparavanje vode.

Boravak na visokim temperaturama, more, bazeni, klimatizirani i grijani zatvoreni prostori… sve to dovodi do isušivanja kože. Međutim, manje je poznato i da urbana sredina kojoj je većina stanovništva svakodnevno izložena (ispušni plinovi, smog, dim cigareta…) utječu na dehidraciju kože i njezino prijevremeno starenje.

Proizvodi za čišćenje lica na bazi sapuna i alkohola dodatno isušuju kožu te ih stoga treba izbjegavati. Također, nepravilna upotreba kozmetičkih sredstava može narušiti hidrolipidni sloj kože. Naime, upotreba preparata namijenjenih masnom tipu kože može kod suhog tipa kože djelovati izrazito nepovoljno – dodatno isušiti kožu i oslabiti njezin površinski sloj.

Stoga je neophodno za masnu/mješovitu kožu upotrebljavati fluide ili emulzije, za normalnu kožu klasičnu kremu, a za suhu kožu koristiti obogaćene kreme.

KAKO SPRIJEČITI ISUŠIVANJE KOŽE I HIDRATIZIRATI JU?

Općenito, brigu za najveći ljudski organ koji doseže čak 2 m2, potrebno je provoditi tokom cijele godine. Zašto posebno obraćamo pažnju na hidrataciju?

Upravo zato što iz ovog, nažalost najčešćeg stanja kože, proizlaze mnoge posljedice. Jedna od njih je prijevremeno starenje jer iz dehidracijskih linija nastaju bore. S obzirom da organizam kada gubi tekućinu prvo „krade“ vodu koži, shvaćamo da joj se moramo u potpunosti posvetiti. Za kožu kojoj je potrebno hidratacije, nije potrebno odlaziti u skupe kozmetičke i SPA centre. Dovoljna je volja i ljubav prema sebi. A tu su i NUXE dragocjeni savjeti.

Upotreba nježnih čistača na bazi biljnih derivata (kukuruz, kokos, uljana repica…) djelotvorno će ukloniti sve nečistoće, kao i šminku s usana, lica i očiju. Nije samo šminka razlog da očistimo lice. Razne nečistoće kojima smo izloženi tijekom dana nakupljaju se na koži, kao i odumrle stanice. Oni uzrokuju začepljenje pora i onemogućavaju koži da diše.

NUXE SAVJET: Uvijek se umivajte mlakom vodom, ne hladnom, a nikako vrućom. Vruća voda će dodatno isušiti kožu. Hladna voda će zatvoriti pore i onemogućiti njihovo dubinsko čišćenje, kao i lakše upijanje proizvoda za njegu. Kako se vrlo često susrećemo za tzv. tvrdom vodom prepunom kamenca, idealno je lice nakon umivanja dodatno očistiti tonikom koji će ju hidratizirati i ukloniti višak kamenca sa kože.

Kako bi proizvodi za njegu (serum, krema) bili optimalno učinkoviti, potrebno je ukloniti odumrle stanice s kože – a to je najjednostavnije uz pomoć pilinga. Piling pruža koži novi sjaj i svježinu. Nakon upotrebe pilinga, pore su čistije, a proizvodi za njegu mogu se bolje upiti u kožu i djelovati. Kod mehaničkih pilinga, dovoljno ih je provoditi 1-2 puta tjedno, ali tu si i neka rješenja namijenjena svakodnevnom nježnom kemijskom pilingu pomoću 100% prirodnih voćnih kiselina, koji će iz dana u dan uklanjati odumrle stanice i činiti kožu blistavijom.

NUXE SAVJET: Ukoliko imate osjetljivu kožu, birajte rješenja za piling sa sitnijim, nježnijim česticama koje neće iziritirati kožu, a kod svakodnevnih nježnih kemijskih pilinga, prorijedite upotrebu na 2-3 puta tjedno.

Osim što maske najčešće imaju funkciju pročišćavati kožu, vratiti joj sjaj i umiriti ju, one često pomažu i u hidrataciji kože, zaglađuju ju i štite je od vanjskih čimbenika poput zagađenja. Koža nakon njih postaje meka, nježna i hidratizirana.

NUXE SAVJET: Ukoliko osjećate da je koža intenzivno dehidrirana i zateže, savršen S.O.S. tretman dolazi u obliku Creme Fraiche de Beaute S.O.S. Hidratantne maske. Masku nanesite nakon pilinga (mehaničkog ili kemijskog) i držite ju oko 10-15 minuta. Nikada ne nanosite na područje oko očiju. NUXE Creme Fraiche de Beaute S.O.S. hidratantna maska se može ukloniti blazinicom s lica, ili se jednostavno tanak sloj može ostaviti da se upije u kožu. Za savršen rezultat koji će pružiti koži ugodu, masku rashladite u hladnjaku, posebno ljeti. Na taj način ćete ju dodatno umiriti.

Serumi su koncentrirani proizvodi za njegu kože koji sadrže sitnije molekule pa prodiru dublje u kožu i posjeduju jače djelovanje. Oni su najjače sredstvo koje djeluje izravno na npr. lifting kože, popunjavanje bora ili intenzivnu dubinsku hidrataciju kože. Serum stoga posjeduje znatno jače djelovanje od kreme. Serumi imaju lagane i vrlo ugodne teksture koje se brzo upijaju. Odličan borac protiv starenja se najčešće nalazi u obliku seruma.

Uz zdrave životne navike (zdrava i uravnotežena prehrana, izbjegavanje stresa, tjelovježba, unos vode…), za lijepu i zdravu kožu važan je pažljiv odabir kozmetičkih proizvoda upravo za naš tip i stanje kože. Baš svakom tipu kože je potrebna hidratacija. Najčešća greška jest da žene s masnom kožom često koriste preagresivna sredstva kako bi isušili kožu – no time samo uzrokuju dodatno pojačano lučenje sebuma.

Naime, stalnim isušivanjem masne kože oštećuje se njezin zaštitni sloj te ona sve više gubi vodu i postaje dehidrirana, dok istovremeno počinje lučiti sve više sebuma. Koža postaje dehidrirana s previše masnoće, a premalo hidratacije.

Creme Fraiche de beaute linija iz Laboratorija NUXE namijenjena je svim tipovima dehidrirane kože, kao i osjetljivoj. S 8 biljnih mlijeka te ekstrakt crvene morske alge ova linija utječe na sintezu hijaluronske kiseline. Crvena morska alga pojačava povezanost između stanica i ne dozvoljava isparavanje vode.

NUXE je uveo i inovaciju u svijet kozmetike jer je po prvi puta uspio dokazati da epiderma sintetizira čak 4 x više hijaluronske kiseline od derme. Hijaluronska kiselina daje koži volumen i punoću.

Uz hidrataciju, Creme Fraiche de beaute linija ujedno djeluje na smanjenje utjecaja onečišćenja na kožu kojem smo svakodnevno izloženi u urbanom životu. Onečišćenje utječe na prijevremeno starenje kože.

Preporučujemo barem 2 puta godišnje uključiti proizvode za intenzivnu hidrataciju u svoju redovitu rutinu ljepote, bez obzira na dob i tip kože.

TEST

Kako znam je li moja koža dehidrirana?

Nakon umivanja lica vodom, a prije stavljanja kreme, tvoja koža te zateže.

Baš svi tipovi kože mogu biti dehidrirani – mješovita, masna, koža s aknama, normalna te suha.

JESTE LI ZNALI?

Do trenutka kada osjetimo žeđ, naše tijelo je već izgubilo 10% vode!

Ukupna količina vode u koži iznosi 6-8 litara.

Godinama količina vode u koži opada.

2 litre vode koju dnevno popijemo nisu dovoljne da ugase žeđ kože.

Suha i dehidrirana koža je znatno osjetljivija i manje otporna na sve vanjske utjecaje.

Dehidracijske linije na koži uzrokuju nastanak bora.

Dehidriran organizam “krade” vodu koži.

Hijaluronska kiselina je ‘spužva’ naše kože.

Dehidrirana koža brže stari.

Život u urbanoj sredini utječe na dehidraciju i starenje kože.

2020-10-15T07:26:27+00:00

Komentirajte