///Što pomaže kada se pojave strije?

Strije su oštećenja na koži, odnosno napukline u obliku tanjih i debljih linija, koje obično nastaju uslijed naglog rastezanja tkiva. Najčešće se pojavljuju kod žena, a nešto rjeđe kod muškaraca.Strije se često pojavljuju tijekom trudnoće, međutim nisu povezane samo s ovim stanjem. Često se pojavljuju i uslijed naglih promjena u težini, kao i u pubertetu kada se tijelo intenzivno razvija.

Strije nisu štetne po naše fizičko zdravlje, ali se njihova pojava nerijetko odražava na raspoloženje. Za većinu žene one predstavljaju problem koji negativno utječe na njihovu ljepotu.

Najčešće pogađaju sljedeće dijelove tijela:

trbuh

grudi

bokovi

stražnjica

bedra

Nekoliko zanimljivih činjenica o strijama

 • Strije su crvenkaste ispupčene linije, koje kasnije postaju plavo-roze. S vremenom postaju sve više bijele, ali ne i manje vidljive. Pojavljuju se onda kada dođe do nagle promjene u težini.

 • Trudnoća, kao i period puberteta periodi su kada vrlo lako i brzo nastaju strije.

 • Postoji vrlo malo znanstvenih dokaza koji dokazuju mogućnost uklanjanja strija.

 • Strije je gotovo nemoguće u potpunosti „izbrisati“ s kože, ali ne predstavljaju dugoročan zdravstveni problem.

Znakovi i simptomi

Prije nastanka strija mogu se pojaviti tanke crvene linije. Koža djeluje kao da je nadražena i svrbi. Kasnije strije postaju plavo crvene boje, ljubičaste ili tamno crvene, ovisno o tenu kože. S vremenom postaju bjeličaste boje. Postepeno postaju manje vidljive, ali taj proces traje jako dugo, čak godinama.

Uzroci nastanka strija

 • TRUDNOĆA: Jedan od glavnih razloga nastanka strija. Strije se pojavljuju čak kod 50 – 90% trudnica.
 • PUBERTET: Nagli rast i razvoj mladih u periodu puberteta te hormonalne promjene i promjene u težini tijela utječu na nastanak strija.
 • NAGLO POVEĆANJE TJELESNE TEŽINE: Strije nastaju pri dobivanju i gubitku kilograma.
 • RAZNI ZDRAVSTVENI UZROCI: Postoje i zdravstveni razlozi koji mogu uzrokovati nastanak strija. Jedan od njih je Marfanov i Cushingov sindrom. Marfanov sindrom uzrokuje manju elastičnost kožnog tkiva, dok Cushingov sindrom dovodi do toga da tijelo proizvodi previše hormona, što vodi bržem povećanju tjelesne težine i krhkosti kože.

Rizik od nastanka strija

Brojni su faktori povezani s nastankom strija, a dokazi su različiti. Nastanak strija najčešće se povezuje sa:

 • genetikom
 • kroničnim bolestima
 • indeksom tjelesne težine (BMI) prije trudnoće
 • težinom ploda tijekom trudnoće

Kako spriječiti nastanak strija?

Nastanak strija ne može se u potpunosti spriječiti, ali ukoliko slijedite male beauty savjete ipak si možete pomoći u sprječavanju strija:

 • održavajte zdravu težinu
 • izbjegavajte yo-yo dijete,
 • osigurajte si uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima (vitamin A i C, cink)
 • pijte 6 do 8 čaša vode svaki dan
 • Pospješite cirkulaciju – redovna masaža pod tušem sa spužvicom za kupanje odlična je za buđenje cirkulacije, te pomaže pri smanjenju vidljivosti strija. Kada su strije u fazi crvene boje, njihovu je vidljivost najlakše umanjiti.
 • Piling i hidratacija – odstranjivanje izumrlih stanica s kože pomaže pri nastanku nove, mlade kože. Na taj se način pospješuje regeneracija kožnih stanica, a strije postaju manje vidljive.

Čaroban ritual iz srca prirode:
ČUDESNO SUHO ULJE!

Čudesno suho ulje Huile Prodigieuse Florale

Suha ulja omiljena su ulja žena širom svijeta. NUXE, broj 1 anti-age njega u francuskim ljekarnama, može se pohvaliti savršenim proizvodom. Kultno Čudesno suho ulje, Huile Prodigieuse®, dokazano djeluje na smanjenje vidljivosti strija za 30%. Njihov je učinak dokazan od strane dermatologa.

7 dragocjenih biljnih ulja u 1 staklenoj bočici čistog užitka

Formula Čudesnog suhog ulja Huile Prodigieuse® sadrži 98,1% prirodnih sastojaka, i svojom nježnom i izuzetno suhom teksturom, koja ne sadrži silikone i ne ostavlja mastan trag na koži, te svojim neponovljivim mirisom, ni jednu ženu ne ostavlja ravnodušnom.

Antioksidacijsko i  anti-age djelovanje Tsubaki ulja te obnavljajuće arganovo ulje potiču djelovanje Čudesnog suhog ulja.

Ulje slatkog badema, omekšava, ulje kamelije hrani, ulje borača zaglađuje kožu, dok ulje lješnjaka hidrira, a ulje makadamije umiruje kožu. Dodatno je obogaćeno vitaminom E, čuvenim vitaminom mladosti koji ima antioksidacijski efekt.

Svih 7 dragocjenih biljnih ulja u formuli Huile Prodigieuse® dobiveno je hladnim prešanjem (što je ekološki prihvatljiv proces), pri kojemu se dobivaju visoko kvalitetna ulja, bogata masnim kiselinama, koja savršeno prijaju koži i kosi.

Za neodoljiv miris zaslužne su ženstvene note narančinih cvjetova, bergamota, ruže, magnolije, kokosa i vanilije.

Strije mogu biti veliki problem, ali se ipak možemo utješiti činjenicom da se mogu ublažiti. Ne predstavlja dugoročan zdravstveni nedostatak, ali može utjecati na naše samopouzdanje. Zato svakog dana imajte raznoliku prehranu, pijte dovoljno vode i priuštite si – trenutak čistog užitka! Razmazite se Čudesnim suhim uljem Huile Prodigieuse®, koje dokazano djeluje na smanjenje vidljivosti strija, a njegov kultni miris budi sva čula.

Je li vam ova priča bila poučna? Podijelite je sa svojim prijateljicama.

2020-07-06T07:30:32+00:00

Komentirajte