//, Novosti, Priroda, Savjeti za ljepotu/Odmah provjerite sastav svog dezodoransa!

Jeste li znali da čovjek u prosjeku izluči oko 700 ml znoja dnevno?
Znoj osobito prevladava u pojedinim dijelovima tijela, kao što su dlanovi, stopala, čelo, prsa i posebno pazusi. Područje pazuha ima specifična fiziološka svojstva. Veliki broj znojnih žlijezda i okluzije uzrokuju izlučivanje znojnih žlijezda, stvarajući veći pH kože koji dovodi do rasta bakterija.

Pod pazusima se upravo nalazi najviše limfnih čvorića i kanala. Limfni sustav je najvažnija linija obrane i nije svejedno čime ga njegujemo. Upravo je zato potrebno dobro razmotriti proizvode koje svakodnevno koristimo za njegu ispod pazuha.

Postoje dvije vrste dezodoransnih proizvoda:

1. Antiperspiranti
(koji sadrže aluminijeve klorohidrate)

Aluminijske soli u antiperspirantima djeluju na način da privremeno smanjuju izlučivanje znoja na površinu kože. Aerosolni iroll-on antiperspiranti obično sadrže aluminij u obliku aluminij klorohidrata, a antiperspiranti u obliku stikova, gelova i ostalih solidnih formacija obično sadrže aluminij u obliku aluminijevih soli koje vrlo učinkovito kontroliraju znojenje. Aluminijeve soli mogu djelovati iritirajuće i nadražujuće, rezultirajući crvenilom i upalom kože. Osim toga, aluminij u velikim dozama utječe na funkcioniranje živčanog sustava zbog čega se dovodi u vezu s Alzheimerovom bolešću.

Antiperspiranti se ne koriste nakon brijanja ili depilacije, kada na koži mogu biti stvorena mala oštećenja kroz koja aluminij ulazi u tijelo brže i lakše. Zato je važno da se atiperspiranti ne koriste nakon brijanja i depilacije ili ako ima nekih oštećenja i iritacija na koži pazuha.

2. Dezodoransi koji ne sadrže aluminij

…već djeluju na bakterije koje uzrokuju neugodne mirise i / ili apsorbiraju vlagu. Većina dezodoransa ne samo da prikriva miris znoja, nego zbog svojih antiseptičkih dodataka uništava bakterije koje uzrokuju taj miris. Problem s dezodoransima je što često sadrže parabene koji djeluju kao konzervansi i imaju široku primjenu. Budući da u tijelu oponašaju djelovanje estrogena, postoji zdravstveni rizik od narušavanja hormonalne ravnoteže i razvoja hormonskih poremećaja, a njihov utjecaj čak je povezan sa rakom dojke.

Kao alternativa postoje ekološki proizvodi koji ne sadrže navedene sintetičke i štetne sastojke, već nježne formule koje ne narušavaju prirodne funkcije kože te prilikom upotrebe ne dolazi do zatvaranja pora.

BIO BEAUTÉ® Déodorant Fraîcheur

24-satni osvježavajući roll-on dezodorans

s ekstraktom citrona s Korzike i 10 esencijalnih ulja

Ultra-osvježavajuća tekstura ovog 24-satnog osvježavajućeg roll-on dezodoransa garantirano ne ostavlja bijele tragove na koži, niti žute mrlje na odjeći.

Sadrži 10 esencijalnih ulja: ulja citrona, naranče, pačulija, kardamoma, klinčića, guaiac drva i cedra – s pročišćavajućim svojstvima koja sprječavaju razvoj bakterija, te ulja sandalovine, Elemi (Filipini) i Bucchu (Južna Afrika) – s omekšavajućim svojstvima za kožu.

5 cvjetnih vodica s astrigentnim, čistećim, omekšavajućim i pročišćavajućim svojstvima:  lavanda, ružmarin, kadulja, paprena metvica i matičnjak.

Prah škroba upija suvišnu vlažnost na površini kože, aloe vera smanjuje iritacije i osjećaj neugode na koži.

2018-04-25T13:50:56+00:00

Komentirajte