//, Savjeti za ljepotu/NJEGA TIJELA korak po korak

Koža je puno više od omotača našeg tijela. Ona je prava zaštitna barijera koja tijelo štiti od agresivnih vanjskih uvjeta te održava preko potrebnu hidrataciju. Stoga je njega tijela jednako važna kao i njega lica.

Naša koža voli rutinu. Zato je važno pronaći odgovarajuće proizvode za svakodnevnu primjenu, koji će nahraniti kožu te joj pružiti potrebnu hidrataciju i svježinu. Pritom trebamo voditi računa o sljedećem:

  • osnovni koraci njege: čišćenje, piling, hranjiva njega, osvježenje i, povrh svega - hidratacija,

  • sastojci proizvoda za njegu trebaju biti srodni koži te u što većem postotku prirodnog porijekla kako ne bi imali negativan utjecaj na kožu, ali i na naše zdravlje (60% svega što nanesemo na kožu završava u našem krvotoku),

  • teksture trebaju biti topive i lako razmazive, za što lakšu primjenu,
    energični mirisi pomoći će vam u izazovima vaše ubrzane svakodnevice.

Tuširanje

Njega tijela za početak podrazumijeva dobru higijenu.

Izazov kod proizvoda za tuširanje jest optimalna ravnoteža, tj. istovremeno čišćenje kože, kako bi se spriječilo nakupljanje nečistoća i blokiranje pora, uz održavanje normalnih prirodnih funkcija kože. Uz to, proizvodi za tuširanje bi trebali omogućavati što bolju učinkovitost proizvoda za njegu koje nakon njih nanosimo.

Piling

Naša se koža neprekidno obnavlja, točnije svakih 28 dana. Lijepa koža rezultat je ravnoteže između stvaranja novih stanica te istovremene eliminacije odumrlih stanica kože. Međutim, ponekad taj ciklus nije pravilno uravnotežen što dovodi do nakupljanja odumrlih stanica te koža gubi svoj sjaj i postaje gruba na dodir.

Redoviti piling kože je stoga izuzetno važan korak u njezi jer uklanja višak odumrlih stanica i daje, novoj, mladoj koži priliku da zablista. Tako se koža priprema i za lakšu apsorpciju aktivnih sastojaka iz proizvoda za njegu. Piling, međutim, ne smije biti previše agresivan te mora čuvati hidrolipidni sloj kože kako bi se spriječilo njezino isušivanje.

Za maksimalnu učinkovitost, idealno je piling raditi jednom do dva puta tjedno.

Hidratacija

Hidratacija je bez sumnje najvažniji korak u svakodnevnoj rutini ljepote.
Dobro hidratizirana koža odražava zdravlje, svježinu i mladost.

Hranjiva njega

Koža prvenstveno ima zaštitnu funkciju. Štiti naše tijelo od vanjskih utjecaja i UV zračenja te ima funkciju regulacije tjelesne temperature.

S godinama se prirodno gube lipidi iz kože čime se narušava ta zaštitna funkcija. Koža postaje suha, gubi se gipkost te pojačano reagira na agresivne vanjske čimbenike. Zbog toga je izuzetno bitno koži nadoknaditi lipide kroz upotrebu hranjivih proizvoda za njegu. U tom smislu najbolji izbor predstavljaju proizvodi s prirodnim biljnim uljima.

Osvježenje

Znojenje osigurava očuvanje optimalne temperaturu tijela (do 37.2° C) te je uglavnom izazvano porastom temperature, ali i emocijama te stresom. Iako sam znoj nema miris, u dodiru s bakterijama, stvaraju se neugodni mirisi.

Znojenje je posebno prisutno na pojedinim dijelovima tijela kao što su, dlanovi, noge, čelo, prsa i, posebno pazuh. Područje pazuha zapravo ima specifična fiziološka svojstva - veliki broj znojnih žlijezda uzrokuje pojačano lučenje znoja, stvarajući veći pH, što doprinosi rastu bakterija.

Dva su tipa dezodoransa:

  • Antiperspiranti (sadrže aluminij hidroklorid) koji blokiraju znojenje, ali time narušavaju prirodni proces znojenja.
  • Dezodoransi koji ne sadrže aluminijev klorid, već pomno odabrane sastojke prirodnog porijekla, djeluju na bakterije i apsorbiraju vlagu.
KOLEKCIJE ZA NJEGU TIJELA
2020-10-09T07:35:55+00:00

Komentirajte