//, Savjeti za ljepotu/Kako pomicanje „sat unatrag“ utječe na zdravlje kože?

Još jednom smo pomaknuli kazaljke na satu… Osjećate li da je ovo novo pomicanje sata “pomaknulo” i vaš bioritam?

Istraživanja pokazuju da imamo podijeljena mišljenja. Neki od nas ne primjećuju promjene, dok drugi ovaj dodatni sat dugo osjećaju: kod njih uzrokuje promjene dnevnih navika i poremećaje spavanja. Noć je izuzetno važna za opće zdravlje jer se dnevno i noćno spavanje ne može usporediti.

Dok je, s jedne strane, noć vrijeme kada se naše tijelo odmara i usporava većinu tjelesnih funkcija (puls, krvni tlak, tjelesnu temperaturu, disanje) s druge strane naša koža radi intenzivno i ubrzano upravo noću. Danju, koža je usmjerena na zaštitu od stresa, bilo onog iz okoliša (UV zračenje, hladnoća, zagađenje) ili fiziološkog (stvaranje slobodnih radikala). Noću se, pak, u koži odvija nekoliko procesa koji se razlikuju od dnevnih: lučenje toksina i viškova nakupljenih tijekom dana, kao i regenerativni procesi i proizvodnja sebuma nužnog za dnevnu zaštitu.

Životne aktivnosti tijekom dana, tempo života, imaju veliki utjecaj na kvalitetu sna. Kada govorimo o koži, kao najvećem ljudskom organu, s površinom od čak 2 m2, san je od vitalnog značaja za zdravlje kože. Nedostatak sna utječe na stvaranje bora, pigmentaciju i smanjenu elastičnost kože.

Američka istraživanja pokazuju da čak 30% odraslih ne spava dovoljno.

KAKO SAN UTJEČE NA KOŽU?

Sigurno ste prije pročitali da tijelu treba 8 sati sna. Spavanje se sastoji od nekoliko faza koje doprinose cjelokupnom zdravlju kože. Prva tri sata sna hipofiza luči somatotropin, hormon rasta. Upravo taj hormon doprinosi mladolikoj koži. Njegov nedostatak ubrzava proces starenja.

Osim somatotropina, u sljedećoj fazi sna luči se i melatonin. Kako on djeluje? Melatonin djeluje kao antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od djelovanja slobodnih radikala koji su odgovorni za prijevremeno starenje kože. Melatonin sudjeluje u proizvodnji ženskih spolnih hormona koji određuju vrijeme početka menstruacije, duljinu menstrualnog ciklusa, kao i vrijeme ulaska u menopauzu. Neka istraživanja pokazuju kako razine melatonina mogu biti povezane sa starenjem. Funkcija melatonina u koži je neutraliziranje oštećenja uzrokovanih UV zračenjem zbog snažnog antioksidativnog učinka na stanice. Ovaj hormon također ima važnu ulogu u poticanju obnove kože, a nedostatak se manifestira u sivom tenu kože, tamnim podočnjacima, kao i upalnim procesima.

Posljednja faza spavanja naziva se REM faza, kada razina kortizola (hormona stresa) počinje opadati zajedno s temperaturom kože. Kako se koža hladi, mišići se opuštaju i počinje proizvodnja kolagena. Zahvaljujući kolagenu, proteinu kože, najveći ljudski organ postaje mekši i glatkiji, a male bore su sve manje uočljive. Ako tijelo ne dobiva dovoljno sna, razina stresa počinje rasti, kolagen se oštećuje, struktura kože i njena elastičnost se smanjuju te koža postaje opuštenija i gubi čvrstoću. Loš san podiže razinu kortizola čiji rast uzrokuje upalne procese na koži i stvaranje akni, a koža u skladu s tim postaje i osjetljivija na alergije.

Znate li osjećaj kada vam jutarnji pogled u ogledalo pokaže da niste zaspali? O da! Tamni podočnjaci sve govore! Oni se javljaju se zbog nedovoljno sna, ali i nedostatka vitamina i minerala. Ako u prehranu uvrstimo najmanje dvije litre vode, željezo, vitamin C, te odgovarajuću njegu kože oko očiju, možemo znatno smanjiti vidljivost podočnjaka.

Mali trikovi za dobar san

Odlazak u krevet trebao bi biti pravi mali ritual. Topla kupka ili tuš, uz koje ćete opustiti napete mišiće.

Uvijek očistite lice; uklonite nečistoće i ostatke šminke. Ne zaboravite to učiniti i ujutro.

Odaberite pravu noćnu kremu koja će pomoći u detoksikaciji i regeneraciji vaše kože te budite spremni za nove svakodnevne izazove. Umjesto mineralnih ulja koristite biljnu njegu jer se mineralna ulja ne upijaju u kožu, već ostaju na površini kože stvarajući zaštitni sloj koji je koži noću nepotreban budući da nije izložena vanjskim čimbenicima.

Volite li serum nanijeti prije kreme, što je svakako korak do zdrave kože jer pomaže upijanju aktivnih sastojaka iz kreme, učinite to barem 15 minuta prije spavanja kako bi se bolje apsorbirao.

Ne dopustite da prođe 22 sata, a da ne zaspite. Istraživanja su pokazala da je obnova kože gotovo dvostruko veća noću nego danju, a posebno je intenzivna između 22:00 i 02:00 sata, dok se obnavlja između 02:00 i 06:00 sati. Ako se koža prethodno ne detoksificira, nije je moguće regenerirati, a samim time i brže stari.

Zašto se koža noću detoksificira?

Tijekom dana koža se bori s vanjskim čimbenicima kojima je izložena. Ako pogledamo, shvaćamo da je noć period kada dajemo joj vremena za detoksikaciju i regeneraciju. Najprije ju je potrebno riješiti svih toksina i stresa koje je pretrpjela tijekom dana jer bez toga nije moguće razmnožavanje stanica.

Svaku večer pokušajte zaspati u isto vrijeme. Ne mijenjajte rituale jer svako odstupanje je mali šok za tijelo.

Izbjegavajte TV, digitalne tehnologije u prostoriji, kao i korištenje mobitela netom prije spavanja.

Na kraju, bilo da pripadamo dvadesetima, četrdesetima, pedesetima ili kasnije, san je jedan od najvažnijih preduvjeta za dobro funkcioniranje organizma, a ne zaboravite da je koža najveći organ. To je naša prva obrana od vanjskih utjecaja.

Volite svoju kožu, jer tada cijenite sebe!

2021-11-25T09:27:13+00:00

Komentirajte