//, Savjeti za ljepotu/Hiperpigmentacija – kako je spriječiti, a kako liječiti?

Sve o pigmentacijskim pjegama
Naša je koža vrlo složen organ i ogledalo je našeg zdravlja. Kao naš najveći i najteži organ, predstavlja zaštitu za naše unutarnje organe, mišiće, tkiva i kosti. Uz to, često nam šalje signale o tome što se događa u našem organizmu. Rijetki su sretnici s dobrim genima koji će im omogućiti glatku i mladenačku kožu i u starijim godinama. Životni stil i prehrambene navike, većini će nas ipak ostaviti tragove na koži.

Previše vremena provedenog pod direktnim utjecajem sunca, rafinirana hrana, pretilost, hormonalna neravnoteža, alkohol i cigarete, onečišćenje zraka te neodgovarajući kozmetički proizvodi značajno će ubrzati proces starenja. Uz pojavu bora i finih linija, hiperpigmentacija je pojava s kojom se susreće sve veći broj žena.

Što je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je poremećaj na koži koji nastaje zbog prekomjernog stvaranja melanina na određenim područjima naše kože, a manifestira se u obliku tamnih mrlja.

MELANIN PRVENSTVENO IMA ZAŠTITNU FUNKCIJU
on štiti našu kožu od štetnog uv zračenja

Kada su melanociti, stanice koje proizvode melanin, previše stimulirane, one proizvode previše pigmenata. Glavni uzročnik tome, iako ne i jedini, jest sunce. Ono potiče stvaranje melanina, zbog čega i ljeti imamo preplanuli ten. Povećana koncentracija melanina može se pojaviti u epidermisu – vanjskom sloju kože, dermisu – srednjem, dubljem sloju kože, ili u oba sloja istovremeno.

Tamne se mrlje najčešće pojavljuju na izloženim područjima našeg tijela – licu i rukama – te novim izlaganjem suncu, postaju sve vidljivije. Neke će hiperpigmentacijske  mrlje nestati same od sebe s vremenom, međutim većina njih će ipak zahtijevati posebnu njegu i intenzivnije tretmane.

Najčešći uzroci i tipovi hiperpigmentacije

Postoji nekoliko tipova hiperpigmentacije koji se razvijaju pod različitim utjecajima.

Oštećenja pod utjecajem sunca / sunčeve pjege 

Sunce je najčešći razlog zbog kojeg dolazi do pojave pigmentacijskih mrlja, i to čak već i u ranim dvadesetim godinama. Sunčeve pjege, koje mogu biti svijetle ili tamne, najčešće se razvijaju na dijelovima kože koji su najviše izloženi sunčevim zrakama, kao što su: lice, prsa, vrat i ruke, tu se uglavnom pojavljuju kod ljudi sa svijetlom i srednje tamnom bojom kože. Mogu se pojaviti kao male točkice, svijetlo do tamno smeđe boje, a ponekad čak i crvene te crne. Imaju tendenciju dodatno tamniti izlaganjem suncu.

Post-inflamatorna hiperpigmentacija ili PIH

Oblik pigmentacije koji se obično javlja nakon neke vrste ozljede kože, akni, agresivnih tretmana ili zbog neadekvatnih proizvoda za njegu. Često se smatra i kožnom traumom jer su razlozi uglavnom  povezani s bolestima i hormonalnim poremećajima.

Melazma

Melazma, poznata i pod imenom „trudnička maska“ , podrazumijeva tamne mrlje na koži koje se najčešće pogađaju obje strane lica, i to obraze, nos čelo i gornju usnu. Uglavnom se pojavljuje kod žena i tek 10% muškaraca. Uzrokovana je hormonalnim promjenama i obično se javlja tijekom trudnoće ili uzimanja kontracepcijskih pilula, pa čak i kod korištenja hormonski aktivne kontracepcijske spirale. Pojačava se prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti, ali ponekad mogu i nestati kada se hormoni vrate u ravnotežu.

Rizični faktori i uzorci

 • Pretjerano izlaganje suncu
 • Akne
 • Ekcem, psorijaza, dermatitis
 • Hormonalni poremećaji tijekom trudnoće ili menopauze
 • Autoimune bolesti
 • Poremećaji metabolizma
 • Nikotin, odnosno pušenje
 • Određeni lijekovi koji uzrokuju povećanu osjetljivost na svjetlost
 • Loša prehrana – previše šećere i rafiniranih žitarica
 • Oštećenja kože uslijed brijanja, tetoviranja, opeklina, alergijskih reakcija
 • Starenje
 • Genetika

Kako spriječiti pojavu hiperpigmentacije?

Kako bi što uspješnije spriječili pojavu hiperpigmentacije, važno je dobro poznavati tip kože koji imamo i sve njegove prednosti i nedostatke.  U slučaju genetske predispozicije i hormonalne neravnoteže, ne možemo puno utjecati. Ali, ono što svakako možemo učiniti jest štiti svoju kožu od štetnih UV zraka. Osobe sklone hiperpigmentaciji, moraju cijele godine nanositi zaštitne kreme sa SPF faktorom. Preporučuje se minimalno faktor 20, a ljeti i 50.

5 prirodnih načina
kako spriječiti hiperpigmentaciju

Ograničite izloženost suncu

Ljeti nosite odjeću koja će zaštititi najizloženije dijelove tijela: šešir je obavezan, a preporučuju se i lagane košulje dugih rukava

Izložene dijelove kože štitite SPF faktorom tijekom cijele godine

Konzumirajte hranu bogatu anti-oksidansima, vitaminima C i E, te omega 3 masnim kiselinama

Bobičasto voće
Zeleno lisnato povrće
Divlji losos
Šipak, jagode, borovnice i trešnje
Rajčice
Mrkva i slatki krumpir (batat)
Žutanjak
Zeleni čaj

Koristite dodatke prehrani (prema preporuci liječnika) koji će poboljšati izgled i zdravlje vaše kože

Anti-oksidansi, uključujući vitamin A, C i E
Vitamini B3 i B5
Omega 3 masne kiseline
Cink

Koristite prirodnu kozmetiku bogatu biljnim aktivnim sastojcima, bez štetnih sintetičkih sastojaka

Redovito vježbajte – važno za detoksikaciju i cirkulaciju te jačanje imunog sustava

Liječenje hiperpigmentacije  

Prvenstveno je važno odrediti uzrok hiperpigmentacje. Danas postoje lijekovi i tretmani koje vam može preporučiti dermatolog, poput kemijskog pilinga ili tretmana laserom. Međutim, takvi su tretmani vrlo često skupi i neugodni. S druge strane, postoje kozmetički preparati za njegu kože s aktivnim sastojcima koji djeluju na smanjenje proizvodnje melanina te posvjetljuju kožu i sprječavaju nastanak novih tamnih mrlja.

Bilo da hiperpigmentaciju liječite dermatološkim tretmanom ili koristite prirodne proizvode, u oba slučaja vrlo je važno hidratizirati kožu. Dobar proizvod koji sadrži prirodnu hijaluronsku kiselinu, pomoći će aktivnim osvjetljivačima da budu još učinkovitiji.

2020-07-06T07:51:37+00:00

Komentirajte