//, Savjeti za ljepotu/Dezodoransi – sve što niste znali o njima

Iako su se s vremenom kulture mijenjale, mnoge stvari nas i dalje povezuju. Jedna od njih potječe još iz vremena starih Egipćana koji su se trudili da usprkos vremenu u kojem žive održavaju higijenu tijela. Jedna od karakteristika je bila kako zamaskirati neugodne mirise. Vođeni time koračali su najsigurnijim putem, kroz prirodu. Koristeći ono što im okolina nudi upotrebljavali su razne biljke, između ostalog i vosak. Danas je dezodorans sastavni dio higijene svakoga od nas. Bilo da se nalazi u spreju, kremi ili roll on obliku.

Često se susrećemo s pitanjima o dezodoransima pa u nastavku donosimo odgovor na ona najčešća.

Znojenje je prirodan mehanizam čija je primarna funkcija regulacija tjelesne temperature. Naime, upravo lučenjem znoja  organizam se hladi. Pored toga znojenje hidrira kožu, feromoni se izlučuju iz organizma i, kako znanstvene studije pokazuju, predstavljaju upravo prirodne antibiotike koji štite kožu od bakterija. 

Razlozi prekomjernog znojenja su različiti i mogu biti posljedica hormonskog disbalansa, anksioznosti, bolesti, gojaznosti, trudnoće, menopauze… Znojenje se ne ispoljava samo tijekom ljetnih dana i toplog vremena već tijekom cijele godine. Međutim, pod određenim uvjetima popust stresa ili fizičke aktivnosti koje su dio našeg svakodnevnog života, znojenje može biti slabije ili intenzivnije.

Znojenje ne predstavlja opasnost ali neugodnost svakako da. Zbog toga žudimo za različitim dezodoransima i antiperspirantima koji će nam omogućiti da se osjećamo opušteno, bez straha od neprijatnih mirisa.

Kada pronađemo dezodorans koji zadovoljava naše potrebe obično se odlučimo da ga koristimo na duže staze.

Dezodorans sprječava neugodne mirise ali ne sprječava znojenje.  Sastojci u dezodoransu su upotrijebljeni tako da eliminiraju neprijatne mirise izazvane bakterijom Corynebacterium xerosis. On se obično zasniva na bazi alkohola koji pomaže pri uništavanju bakterija. Neki dezodoransi ne sadrže alkohol  i isključivo su na prirodnoj bazi i mnogo su bolji za ljudski organizam. Postoje različiti tipovi dezodoransa: dezodorans u spreju, roll on dezodorans, u kremi…

Antiperspiranti su kozmetički proizvodi koji utječu na smanjenje znojenja, odnosno na rad ekrinih znojnih žlijezda. Apsorbirajući bakterije, razlažu znoj. Na ovaj način djeluju posredno u odnosu na dezodorans koji sprječava razvoj bakterija. Bakterije postaju manje aktivne, te je smanjen je neugodan miris tijela. Primjenom antiperspiranata dolazi do smanjenja znojenja jer se bakterijama sprječava njihov rad. Najčešći njihovi sastojci su aluminijum klorhidrat, aluminijum klorid koji sprječavaju znojenje. Shodno ovome, stručnjaci upozoravaju na njihovo korištenje jer upravo na ovaj način aluminijeve soli sprječavaju jedan od važnijih procesa u organizmu – znojenje.

Znoj je zapravo tekućina bez mirisa. Onog trenutka kada se na koži razviju bakterije (Corynebacterium xerosis) koje razlažu lipide i proteine koji su u sastavu znoja, dolazi do neugodnog mirisa.

Znoj nastaje uslijed lučenja žlijezda znojnica koje se nalaze duboko u dermisu. Postoje dvije vrste znojnih žlijezda – male znojne žlijezde – ekrine, i velike znojne žlijezde – apokrine.

Ekrine znojne žlijezde pomažu pri izlučivanju viška vode iz organizma i pomažu pri konstantnom očuvanju temperature tijela. Groznica, hormonalne promjene, stres, pušenje, nervna napetost utječu na povećano lučenje ekrinih znojnih žlijezda. Ekrini znoj nema miris, ima slan ukus i uglavnom je sačinjen od vode u kojoj je rastvorena sol, mliječna kiselina, urea, aminokiseline.

Apokrine znojne žlijezde su upravo te koje izazivaju neprijatne mirise. Nalaze se ispod pazuha i na preponama, na mjestima koja su inače najpodložnija bakterijama. Reagiraju uslijed povećanog lučenja adrenalina i muških spolnih hormona.  Apokrini znoj se sastoji od vode, soli, keratinocita, i kada se ovi sastojci, pod utjecajem kisika i mikroba, krenu raspadati,  dolazi do stvaranja neugodnog mirisa. Apokrini znoj je u početku mliječno bijele boje i bez neugodnog mirisa. U kontaktu s bakterijama, on zapravo razvija neugodan miris.

Depilacijom se uklanja površinski sloj kože ali ne dolazi do drugih oštećenja koja uzrokuju opasnost za zdravlje. Međutim, ukoliko na koži postoje oštećenja, onda svakako treba izbjegavati sredstva protiv neugodnih mirisa, posebno ukoliko sadrže alkohol.

Dezodoransi koji sadrže aluminijum klorohidrat, ukoliko se ne koriste pravilno, ostavljaju tragove na odjeći. Ukoliko se radi o spreju, neophodno ga je dobro protresti. Dodatno, uvijek pričekajte da se deezodorans na koži osuši, a zatim obucite odjeću.

Puderi aluminija predstavljaju prirodni spoj mineralnih soli izgrađenih od većih molekula koje koža ne može apsorbirati. Zbog svog 100% prirodnog sastava vrlo je pogodan za osjetljivu kožu sklonu alergijama. Potpuno je bez mirisa, efikasan i hipoalergen. Ne blokira proces znojenja, samo sprječava neugodan miris. Nije ljepljiv i ne ostavlja tragove na odjeći. Za razliku od aluminijevih pudera, aluminijevih soli u ​​konvencionalnim dodacima, npr. aluminijski cirkonijum i aluminijski klorhidrat, koža apsorbira.

NUXE savjet

  • Nikada ne zamjenjujte higijenu s dezodoransima. Oni služe isključivo da bi smanjili neprijatne mirise, ali ne i da zamijene redovnu higijenu poput tuširanja.

  • Prirodne dezodoranse stavljajte odmah nakon tuširanja, pa čak i poslije depilacije pazušne regije, dok je koža još uvijek pod utjecajem tople vode

  • Jedno nanošenje dnevno je sasvim dovoljno ili po potrebi

  • Prilikom vježbanja možete nanijeti prirodan dezodorans čak i na regiju iza koljena

2019-05-06T14:07:27+00:00

Komentirajte