//, Njega lica, Njega tijela, Novosti, Priroda, Sve/Certifikati – garancija transparentnosti

Sve veći broj žena je osviješten i brine o tome što sadrže proizvodi za njegu kože koje koriste. Svijest o mnogim negativnim učincima sintetičkih sastojaka te njihovoj štetnosti za naše zdravlje znatno je porasla.

BIO-BEAUTÉ® by NUXE predan je poštivanju francuskih i europskih certifikata kako bi se osigurala transparentnost i kvaliteta.

Organska regulativa

Organska poljoprivreda, kao i opća pravila proizvodnje, strogo je regulirana i kontrolirana širom svijeta (od 1991. u Europi). Kontrola i regulatorni propisi primjenjuju se na uzgoj i proizvodnju organske hrane namijenjene ljudskoj ili životinjskoj upotrebi. Oni imaju izravan utjecaj na definiciju organskih sastojaka koji se koriste u kozmetičkim proizvodimaCertifikati.

Samo tri zemlje u svijetu imaju regulirane propise vezane uz kozmetičke proizvode kao “finalne proizvode”: Australija, Kalifornija i Quebec. Za ostale regije i zemlje, zahtjevi i preduvjeti za organske kozmetičke proizvode definirani su standardima specifičnima za svaku etiketu.

Zahtjevi da kozmetička industrija danas proizvodi 100% prirodne i organske proizvode bili bi vrlo restriktivni i praktički nemoguće izvedivi. Uz nekoliko iznimaka, ključne sastojke potrebne za formulaciju često ipak nije moguće pronaći u prirodi.

Kao rezultat toga, za prirodne i organske proizvode općenito se prihvaćaju sljedeće kategorije sastojaka:

 • Prirodni sastojak: biljka, mineral, morski ili životinjski sastojak proizveden bez ikakve kemijske modifikacije
 • Organski sastojak: svaki proizvod iz proizvodnje usjeva u skladu s kontroliranom metodom organske proizvodnje propisanom odgovarajućim zakonima o ekološkoj poljoprivredi
 • Sastojci prirodnog podrijetla: prirodni sastojak obrađen u skladu s odobrenim kemijskim procesima s ciljem stvaranja spoja koji se ne može naći u prirodi
 • Sintetski sastojak: kemijski sintetički sastojak je dopušten ukoliko nema alternative. Ovi sastojci ključni su za održavanje sigurnosti proizvoda (konzervansi, pH regulatori).

Kategorije sastojaka u organskim proizvodima

Akreditacija “organskog proizvoda” općenito ovisi o koncentraciji od 3 vrste prethodno definiranih sastojaka:

 • Organski sastojak: svaki standard navodi propise donesene kako bi potvrdio sastojak kao organski. U Europi, na primjer, tijela za certifikaciju se odnose na regulaciju od 28. lipnja 2007. o ekološkoj proizvodnji i označavanju organskih proizvoda.
 • Sastojci prirodnog podrijetla: standardi općenito navode podrijetlo ovih sastojaka i listu prihvaćenih proizvodnih procesa za njihovo dobivanje.
 • Sintetski sastojak: standardi primjenjuju ograničenja uporabe za određene kategorije sastojaka kao što su konzervansi, mineralni pigmenti itd.

Écocert® certification

Écocert® Francuski kontrolni i certifikacijski organ, ustanovljen 1991. godine, čija je djelatnost nadzirana i priznata od strane državnog organa. Vodeća je oznaka u Europi (110 država) i najpoznatiji certifikacijski organ, a neovisno je o kozmetičkim markama.

Za dobivanje certifikata proizvodi moraju ispunjavati 3 uvjeta:

1. Zahtjevan postotak sirovina u formulama za dobivanje ekološke i Bio oznake

 • Barem 95% svih sastojaka mora biti prirodno ili prirodnog porijekla
 • Ne više od 5% svih sastojaka smije biti sintetsko
 • Bar 95% svih biljnih sastojaka mora biti certificirano kao Organski
 • Bar 10% svih sastojaka mora biti dobiveno iz organskog uzgoja

2. Proizvodni proces

 • Procesi prirodne ekstrakcije bez otapala (namakanje, tiješnjenje, destilacija)
 • Procesi proizvodnje i prerade koji ne onečišćuju okoliš te su ugodni za zdravlje i okolinu
 • Testiranja nisu provedena na životinjama

3. Obvezna transparentnost kroz produkcijski lanac

 • Kontrola svih ulaznih sirovina i certificiranje finalnih proizvoda
 • Označavanje udjela svih Bio i prirodnih sastojaka koje sadrži svaki proizvod
 • Cjelokupna redovita kontrola proizvodnog procesa

Oznaka Cosmebio®

COSMEBIO® je francusko stručno udruženje posvećeno ekološkoj i Bio kozmetici, ustanovljeno 2002. godine.

Smatra se najvažnijim Bio kozmetičkim udruženjem u Europi koje ima više od 400 tvrtki članova (uzgajivači, dobavljači sirovina, proizvođači) specijaliziranih u organskoj proizvodnji.

Da bi dobila ovu oznaku, tvrtka mora biti član udruge, pridržavati se statuta i posjedovati certifikat od Écocert® ili neke druge organizacije za izdavanje certifikata.

Ecocert® i Cosmebio su dva gotovo  najzahtjevnija tijela u smislu certifikacije i označavanja proizvoda.

Proizvođače se auditira dvaput godišnje (jedan zakazani posjet i jedan iznenadni posjet) od strane inspektora tvrtke Ecocert®, dok se uredi pregledavaju jednom godišnje.

Više o organskoj kozmetici pročitajte ovdje

Ova inspekcija pokriva kontrolu proizvoda, sirovina, pakiranja, distribucije i dokaze.

Ove oznake su priznate i od strane potrošača.

BIO-BEAUTÉ® by NUXE ispunjava sve navedene uvjete te posjeduje certifikate!

2018-03-05T14:27:30+00:00

Komentirajte