A


  AFRIČKA KIGELIJA (latinski: Kigelia africana)

Afrička kigelija stablo je iz porodice Bigoniaceae. Visine je od 10 do 15 metara i potječe iz Zaira. Veliki plod sadrži obilje sjemenki, a meso ploda afričke su žene stoljećima upotrebljavale za učvršćivanje opuštenih prsa. Ekstrakt ploda afričke kigelije sadrži flavonoide koji koži daju napetost te saponine koji djeluju izrazito dobro na učvršćivanje i elastičnost kože.

  AKMELA (latinski: Acmella oleracea)

Malena biljka akmela spada u porodicu Compositae, prisutnu u cijelom tropskom pojasu (Južna Amerika, afrika i Azija). Upotrebljava se zbog svojih iznimnih terapeutskih sposobnosti te za hranu. Ekstrakt akmele pomaže u smanjenju grčenja mišića i omogućava njihovo opuštanje. Mikronapetosti kože se smanjuju, a samim time i nastanak mimičkih bora.

  ALANTONIN

Sastojak alantoin dobiva se iz korijena biljke gavez, trajnice iz porodice Boraginaceae (boražine) koja je po cijeloj površini pokrivena sitnim dlačicama. Krhkih je listova i zvonastih cvjetova plavo-ljubičaste ili bijelo-roskaste boje. Francuzi ju na nazivaju još i »krojačica« jer zacjeljuje lomove i ozljede. Alantoin obnavlja, omekšava, umiruje i hidratizira kožu.

  ALOE VERA (latinski: Aloe barbadensis ali Aloe vera)

Ova hranjiva biljka iz skupine Liliaceae (ljiljani) potječe iz Afrike i već se 5000 godina upotrebljava za ublažavanje brojnih poteškoća. Na malenom stablu nalaze se špičasti zeleni listovi koji narastu i do 50 cm te cjevoliki crveno-narančasti cvjetovi. Nuxe koristi sok iz srži listova, bogat hranjivim sastojcima i polisaharidima koji jačaju prirodnu obrambenu funkciju kože i hidratiziraju ju.

  ALUMINIJ (PUDER)

Aluminij u puderu (od grčkog: als, alos = sol) je 100% prirodan mineral dobiven mljevenjem kalijevog aluminata (ili aluminij-sulfata i kalija.Aluminij sužava pore na koži zbog svojih adstringentnih svojstava i koristi se kako bi se smanjilo znojenje. Ima i antiseptičko djelovanje koje smanjuje intenzitet mirisa. Koristi se i u 'aftershave' proizvodima jer zaustavllja krvarenje zbog svojih hemostatičkih svojstava.
  ANDIROBA (ulje; latinski: Carapa guaianensis)

Smatrano najplemenitijim drvom Amazone naraste i do 30 metara u visinu. Ulje sjemenki andirobe djeluje omekšavajuće pa se posebno preporuča za njegu suhe kože i isušenih vlasi.

  ARAUKARIJA (sjemenke; latinski: Araucaria angustifolia)

Poznata i kao „čileanska jelka“, araukarija je snažna biljka andskih predjela. Raste na granici Čilea i Argentine te se zahvaljujući iznimnoj otpornosti izvrsno prilagodila ekstremnim i teškim uvjetima. Sjemenke araukarije sprječavaju gubitak vlage, poboljšavaju teksturu kože i djeluju protiv prijevremenog starenja. U kombinaciji s stanicama biljke bakau u liniji Nuxuriance®, sjemenke povećavaju gustoću kože i utječu na obnovu keratinocita.

  ARGAN (ulje; latinsko ime: Argania spinosa)

Porijekolom iz Maroka, drvo argana je iznimno snažno i može živjeti 150 do 200 godina. Njegov plod je ovalnog oblika žuto-smeđe boje sa tvrdim orahom s dvije do tri koštice. Koštica sadrži 50% ulja bogatog oleinskom i lonoleinskom kiselinom, sterolima i nesaponibilima koji se dobivaju hladnim prešanjem. Ulje argana povećava podatnost i mekoću epiderme te kvalitetu međustaničnog cementa. Nadalje, ulje sadrži snažne antioksidante, zbog čega je savršeno za borbu protiv znakova starenja kože.  Ekstrakt koji se koristi u liniji Rêve de Miel® mješavina je ulja argana, jačma i shea maslaca.
  AVOKADO (ulje; latinski: Persea gratissima)

Drvo avokada, zimzelena je biljka je iz porodice Lauraceae, tamnozelenih listova i bijelih cvjetova. U fitoterapiji upotrebljavaju se različiti dijelovi biljke: listovi ublažavaju probavne smetnje i kašalj, a plod avokada osim što se upotrebljava kao prehrambena namirnica, ima i brojna terapeutska svojstva. U Gvatemali se njegova srž upotrebljava za brži rast kose. Ulje avokada bogato je B vitaminima i sastojcima koji učvršćuju, hrane i njeguju nokte i kožu te joj pružaju obilje hidratacije.

 

B
  BADEM (ulje; latinsko ime: Prunus dulcis)

Badem (porodica Rosaceae, ruže) je drvo bez bodlji koje doseže visinu 4-12 metara. Potječe iz Srednje Azije, a danas se uzgaja u Sredozemlju i u Sjevernoj Africi. Ima visoku hranjivu vrijednost, a dobiva se hladnim prešanjem. Sadrži 54% masti i 17% ugljikohidrata. Sadrži i obilje mineralnih soli, fosfora, magnezija, kalcija i vitamina A i B. Ulje slatkog badema pogodno je za njegu svih tipova kože, a posebno dobro omekšava i hrani suhu kožu, potiče obnavljanje kože i zacjeljivanje rana te djeluje protiv satrenja kože.

BAGREM (cvijet; latinsko ime: Robinia pseudoacacia)

Bagrem ili akacija trnovito je drvo iz porodice mahunarki s lijepim listovima, bijelih i mirisnih cvjetova u grozdovima te smeđim plosnatim mahunama sa sjemenkama. Mlijeko cvjetova bagrema dobiva se namakanjem cvjetova prvo u ulju, a zatim u vodi. Upotrebljava se za omekšavanje i umirenje kože, a sadrži i visok postotak polisaharida koji odlično hidratiziraju kožu.

  BAGREM (med; latinsko ime: Robinia pseudoacacia)

Bagrem ili akacija trnovito je drvo iz porodice mahunarki s lijepim listovima, bijelih i mirisnih cvjetova u grozdovima te smeđim plosnatim mahunama sa sjemenkama. Pčele iz njegovih cvjetova ekstrahiraju čist i nježan med bogat elementima u tragovima (K, Mg, Mn) koji se u kozmetičkoj industriji koristi kako bi stimulirao mnoge enzimske reakcije koje ubrzavaju obnavljanje stanica i koji potiču sintezu masnih kiselina i ceramida.  Prema tome, med bagrema pomaže kod jačanja kožne barijere čime će se ojačati obrambeni mehanizam kože protiv štetnih vanjskih utjecaja i dehidracije. Zahvaljujući svojim mnogim dobrobitima, med bagrema osnovan je element za obnovu kožnog tkiva, hidrataciju, hranjivu energiju i stvaranje energije u koži.

  BAKAU (biljne stanice)

Stanice biljke bakau proizvode se ekskluzivnom metodom koja iz ploda ovog kakaovca izvlači najučinkovitije sastojke. Stanice biljke bakau potiču sintezu kolegena odgovornog za čvrstoću kože. Koža postaje čvršća, a udružene sa sjemenkama araukarije, stanice biljke bakau povećavaju i gustoću epiderme. Na taj način koža postaje čvršća i punija te joj je vraćen mladenački sjaj. Osim toga, stanice biljke bakau učinkovito djeluju i protiv pigmentacijskih mrlja jer umanjuju učinak tirozinaze, čime smanjuju tvorbu melanina. Dolazi do smanjenja pigmentacijskih mrlja, a ten postaje ujednačeniji.
  BAMBUS (latinski: Bambusa vulgaris)

Bambus spada u porodicu Gramineae. To je trajnica brzog rasta i kratkog korijena, doseže u prosjeku 10 metara visine. Njegova tanka valjkasta stabljika ima ravne listove lijepe zelene boje. Kažu da amazonska prašuma predstavlja pluća svijeta, a tom nazivu uvelike pridonosi i bambus koji proizvodi više kisika nego većina dugih biljaka.Bambus pročišćava zrak i tlo. Od davnina je poznat po tome da osvježava i pospješuje zacijeljivanje rana. Pripisuju mu čak i svojstva afrodizijaka. Silicij, koji se u obilju nalazi u stablima bambusa ima izrazito važnu ulogu pri obnovi vezivnog tkiva. Laboratorij NUXE upotrebljava bambus u obliku tekućine (suze bambusa) koje obnavljaju tkivo, osvježuju i hidratiziraju.

  BARJANSKA KUPINA (ulje; latinski: Rubus chamaemorus)

Barjanska kupina nordijska je biljka iz porodice Rosaceae. Plod veličine kupine dok ne dozri promijeni boje od crvene/narančaste do svijetlo roze. Sadrži veliko sjemei kojega se dobiva ulje bogato nezasićenim masnim kiselinam. Hrani gornji sloj kože i štiti ju obiljem lipida.
  BIJELA LIMANTA (latinsko ime: Limnanthes alba)

Bijela limanta je zeljasta biljka s bijelim cvjetovima. Njezino ulje izuzetno je bogato masnim kiselinama koje na površini kože ostavljaju svilenkast i nježan osjećaj. Zbog njezinih svojstava stvaranja zaštitnog sloja upotrebljavaju je za njegu zrele kože kojoj nedostaje epidermalnih lipida.

  BIJELI SLIJEZ (latinsko ime: Althea officinalis)

Althea, općepoznata pod nazivom slijez je višegodišnja bijka s ružičastim cvjetovima i bijelim korijenom koja spada u porodicu Malvaceae. Laboratorij NUXE je crpio inspiraciju iz povijesti farmakopeje koja je ovaj cvijet odabrala zbog njegovih kvaliteta koje su prepoznate u tradicionalnoj medicini. Poznat od pradavnih vremena, slijez se koristio kao lijek protiv kašlja. Korijen slijeza pomaže kod opuštanja kože i smanjenja kožnog stresa odgovornog za pojavu prvih mimičkih bora i napetost kože. (ovaj način djelovanja pokazan je u studiji provedenoj u Laboratoriju NUXE). Mikro-napetost kože je značajno smanjena; pojava prvih bora usporena, a njihovo stvaranje se odgađa. NUXE patent je eviderntiran za korijen bijelog slijeza.

  BILJNA MLIJEKA

Biljna mlijeka ili fito-mlijeka predstavljaju ekstrakte različitih biljaka nakon mljevenja. Ta biljna mlijeka kozmetičkim proizvodima osiguravaju moć obnavljanja kože, hidrataciju*, umirivanje i poboljšavanje stanja kože. Laboratorij NUXE izumio je ekskluzivan lakto-aromatski koncept koji ujedinjuje opuštajuća i uravnotežujuća svojstva 4 esencijalna ulja (neroli, petitgrain, bijela naranča, borove iglice) s hranjivim i osvježavajućim svojstvima biljnih proteina (bob, bagrem, žuti grašak, zeleni čaj, badem, zob, kokos, soja).

Laboratorij NUXE upotrebljava sljedeća biljna mlijeka:
- bob: omekšava, obnavlja i štiti.
- žuti grašak: kožu hrani, umiruje i hidratizira*.
- zeleni čaj: umiruje, osvježava i hidratizira*.
- bagrem: omekšava, umiruje i štiti.
- badem: umiruje, hidratizira* i stvara zaštitni sloj.
- kokos: umiruje, hidratizira* i stvara zaštitni sloj.
- zob: omekšava, umiruje i stavlja zaštitni sloj.
- soja (nije GMO): omekšava, obnavlja i stvara zaštitni sloj.

  BILJNI GLICERIN

Glicerin kojeg NUXE koristi u svojim proizvodima sastojak je deriviran iz biljaka, najčešće iz cikle, kokosa, suncokreta ili uljane repice. Učinkovit je ovlaživač kože ili humektans za podatniju kožu.  
Kod standardnih uvjeta vlažnosti glicerin smanjuje gubitak vlage iz kože isparavanjem. Prisutnost gllicerola povećava protočnost lipidnog dvosloja kod stanica kože i povećava vezivanje molekula vode. Time osigurava trenutnu hidrataciju i mekoću odmah nakon nanošenja.

  BISABOLOL

Bisabolol esencijalan sastojak kamilice, aromatične višegodišnje biljke s dlakavim listovima i cvjetovima u obliku tratinčice koja spada u porodicu Compositae. Bisabolol ima umirujuća i opuštajuća svojstva.

  BODLJIKAVI JASEN (latinsko ime: Zanthoxylum anatum)
     
Bodičasti jasen stablo je iz porodice Rutaceae; ima bodljikavo stablo i veoma aromatično lišće. Ekstrakt iz sjemenki djeluje umirujuće i vrlo učinkovito protiv upala.
  BORAČ (ulje; latinsko ime: Borago officinalis)

Borač, boreč ili boražina  je biljka velikih listova i modrih cvjetova. Spada u porodicu Boraginaceae. Ulje iz sjemenki borača bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Iznimno učinkovito djeluje na smanjenje vidljivosti bora te jača obrambenu zaštitnu funkciju kože. Također djeluje i na smanjenje gubitka vlage pa krijepi sposobnost kože da se obrani od UV zračenja te ju osnažuje.

 

BOROVNICA (ulje; latinsko ime Vacinium myrtillus)

Borovnica je grmolika biljka okruglih listova i bijelih ili ružičastih cvjetova, te tamnoplavo-crnih bobica. Spada u porodicu Ericaceae. Kroz povijest se koristila u tradicionalnoj medicini kao antiseptik i adstrigent. Laboratorij NUXE koristi ulje njezinih sjemenki, bogato masnim kiselinama, za hranjenje i obnovu kože.

  BUČA (sjemenke; latinski: Cucurbita pepo)

Buča je jednogodišnja biljka okruglih listova i crvenih cvjetova s velikim plodovima narančaste boje. Spada u porodicu Cucurbitaceae. U prošlosti su indijanci plemena Maja meso ploda buče polagali na opekline, a njezine sjemenke kolonizatori su saljeli te pomiješali s vodom, mlijekom ili medom te se na taj način borili protiv glista u tijelu. Laboratorij NUXE koristi ulje bučinih sjemenki za matiranje puti i smanjenje prekomjerenog lučenja sebuma.

  BODLJIKAVI JASEN (latinski: Zanthoxylum anatum)
    
Bodičasti jasen stablo je iz porodice Rutaceae; ima bodljikavo stablo i veoma aromatično lišće. Ekstrakt iz sjemenki djeluje umirujuće i vrlo učinkovito protiv upala.

  BRAZILSKA MIMOZA (latinski: Stryphnodendron adstringens)

Brazilska mimoza amazonsko je drvo koje se teškim vremenski uvjetima prilagođava tako što se oboruža trnjem. Spada u porodicu Mimosaceae. Iz listova dobiva sečaj s blagotvornim učincima, a Brazilci ga često upotrebljavaju za učvršćivanje, za zacijeljivanje rana i obnovu tkiva. Zbog toga je često nazivaju »korom mladosti«. Laboratorij NUXE upotrebljava ekstrakt kore brazilske mimoze koja je bogata taninima i flavonoidima.  
Tanini djeluju adstringentno i tonizirajuće te pospješuju drenažu, dok flavonoidi potiču mikrocirkulaciju. Dolazi do bolje prokrvljenosti tkiva te vraćanja čvrstoće. Brazilska mimoza je stoga za tijelo prava energetska bomba, a njezina uloga u učvršćivanju kože je velika. Stoga ju je laboratorij NUXE registrirao kao ekskluzivni patent u kozmetici za učvršćivanje kože.

  BOROVNICA (ulje; latinski: Vačinium myrtillus)

Borovnica je grmolika biljka okruglih listova i bijelih ili ružičastih cvjetova, te tamnoplavo-crnih bobica. Spada u porodicu Ericaceae. Kroz povijest se koristila u tradicionalnoj medicini kao antiseptik i adstrigent. Laboratorij NUXE koristi ulje njezinih sjemenki, bogato masnim kiselinama, za hranjenje i obnovu kože.

  BRESKVA (latinski: Prunus persica)

Breskva je mala voćka porijeklom iz Kine. Spada u porodicu Rosaceae. U Kini je unatoč svojem kratkom životnom vijeku smatrana simbolom besmrtnosti. Laboratorij Nuxe upotrebljava ekstrakt breskve za hidrataciju i osvježavanje kože. A puder dobiven mljevenje njezinih koštica koristi se za odstranjivanje odumrlih stanica.

 

C

CERAMIDI ŽITA

Žito je generički naziv koji se odnosi na nekoliko vrsta žitarica iz roda Triticum. Ove jednogodišnje biljke iz porodice Posceae (trave) uzgajaju se u mnogim zemljama. Žito je jedna od glavnih prehrambenih sirovina, uz kukuruz i rižu.  Ceramidi su vrsta lipida koji nastaju amidifikacijom sfingozina i masnih kiselia. Ceramidi stvaraju prirodan intracelularni cement u epidermi, čime pomažu jačanju kožne barijere.  Neizravno su odgovorni za hidrataciju time što ograničavaju gubitak vlage.

  CIKORIJA (latinsko ime: Cichorium intybus L.)

Cikorija je trajnica koja naraste do 1 metra i raširena je po cijeloj Europi, Africi i Aziji. Raste na obrađenim njivama i travnjacima. Njezini cvjetovi lijepe su, plave boje, no najčešće se upotrebljavaju njezin snažan korijen (dužine 20 cm i promjera 2 cm) te listovi. Osim što daje boju koži, cikorija krijepi okusom i izvor je vlakana, cikorija je i 100% prirodna bez alergena, te djeluje pročišćavajuće i antioksidativno.
Zanimljiva je das u je tijekom Drugog svjetskog rata žene nanosile na noge kako bi imitirale izgled svilenkastih čarapa.

  CINK (L-PCA)

Nakon željeza, cink je drugi element u tragovima u ljudskom tijelu. Cijeni se i često upotrebljava zbog svoje visoke učinkovitosti na regulaciju lučenja sebuma. NUXE ga je spojio s molekulom L-PCA (L-Pyrrolidon karboksilna kiselina). L-PCA se smatra “pilot molekulom” koja osigurava bolju vektorizaciju cinka te, samim time veću dostupnost ovog elementa u tragovima. Cink i L-PCA osiguravaju pročišćavajući učinak, sprečavaju proliferaciju bakterijske flore, posebno  Propionibacterium acnes, koja uzrokuje nastanak prištića, iritacija i upala. Uz to, regulira lučenje sebuma zahvaljujući inhibirajućem djelovanju na 5-alfa reduktazu.

  CINKOV OKSID

Ovaj bijeli prah poznat je po svojim pročišćavajućim svojstvima, a preporučuje se za kožu sklonu nepravilnostima.

  CRNI ČAJ (latinski: Camellia sinensis)

Čajevec je grm tamnozelenih zimzelenih listova i bijelih mirisnih cvjetova. Spada u porodicu čajevaca (Theaceae). Porijeklom je iz Azije, a danas se uzgaja i u Africi, Južnoj Americi, Indiji... Suprotno zelenom čaju, crni čaj je fermentiran. Legenda kaže da je na putu između Azije i Amerike, čaj u trupu lađe fermentirao i iz njega je nastao crni čaj izvrsnoga okusa. Crni čaj poboljšava mikrocirkulaciju tkiva te je snažan izvor antioksidanata.

  CRVENA ALGA (mladi podanci; latinsko ime: Asparagopsis armata)

Mladi podanci crvene alge izuzetno su bogati međustaničnim silicijem koji snažno potiče obnovu stanica.

  CVJETNI VOSAK

Cvjetni vosak veoma je otporan na vodu i nudi dobru zaštitu te olakšano nanošenje proizvoda koji zatim daju nevjerojatno mek osjećaj na koži. Voskovi cvijetnih esencija koje upotrebljava laboratorij NUXE su:

- Sivkin vosak (latinski Lavendula angustifolia) dobiva se iz cvjetova. Osvježava, umiruje i obnavlja, čak i oštećenu i nadraženu kožu.
- Mimozin vosak (latinski Acacia dealbata) dobiva se iz cvjetova i djeluje umirujuće i protuupalno.
- Kamilični vosak (latinski Ormenis multicaulis) dobiva se od divljeg cvijeća iz Maroka gdje ga ubiru na početku cvjetanja. Ima slatkasti miris, a kožu osvježuje, umiruje, štiti i obnavlja.
- NCR vosak (mješavina narcisa, ruže i bagrema): dobiva se iz cvjetova sve tri biljke. Ovaj vosak kožu nježno njeguje poput ruže, omekšava ju poput bagrema i djeluje opuštajuće poput narcisa.

 

 D
DHA

To je aktivna molekula koja se najčešće upotrebljava u preparatima za samotamnjenje. Laboratorij NUXE ju upotrebljava u obliku kapsula koje omogućavaju brzo djelovanje. U 2%-tnoj koncentraciji daje koži blagi prirodni učinak preplanulosti i poboljšava njenu već postojeću preplanulost.

  DINJA (latinsko ime: Cucumis melo)

Dinja je jednogodišnja penjačica s velikim žutim plodovima. Spada u porodicu Cucurbitaceae. Plod sadrži 95 % vode, sluzi i vitamine A, B i C. Svojstva: umiruje, hidratizira* i koži vraća sposobnost da čuva vlagu i vrati mekoću i elastičnost.

  DIVLJA MAĆUHICA (latinsko ime: Viola tricolor)

Maćuhica je divlja biljka koja raste u cijeloj Europi i Aziji. U dermatologiji se tradicionalno upotrebljava oralno i na površini kože kao dodatak za liječenje ekcema, akni i svrbeža. Ekstrakt maćuhice kojeg koristi NUXE dobiven je od nadzemnih dijelova biljke, a sadrži mnoge važne sastojke: saponine, flavonoide, derivate salicilne kiseline, sluz i tanine. Saponini i tanini su adstringenti, dok sluz ima omekšavajuća, emolijantna i hidratizirajuća svojstva. Derivati salicilne kiseline osiguravaju pročišćavajuće djelovanje.

  DRAGOCJENI VJEČNI CVIJET (latinsko ime: Limonium narbonse)

Dragocjeni vječni cvijet ili mrižica je halofitna biljka što znači da raste u slanim staništima blizu mora. U ovom nestabilnom okolišu, razvila je izvanredne mehanizme obrane od stresa koji joj daju osobito antioksidativno djelovanje i djelovanje protiv slobodnih radikala, kao i učinkovitu zaštitu od štetnog djelovanja UVA i UVB zračenja. NUXE koristi polifenole iz njezinih listova i cvjetova koji pridonose obrani od oksidativnog stresa: glavnog uzročnika peuranjenog starenja kože.

 

E
  EHINACEA (latinsko ime: Echinacea pallida)

Ehinacea je biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike. Njezina tanka stabiljka sastoji se od listova prekrivenih oštrim dlačicama te velikim ljubičasto-rozim cvjetovima, veličine 4-9 cm. Američki indijanci upotrebljavali su razne vrste ehinacee za pomoć pri brojnim zdravstvenim problemima poput npr. zmijskog ugriza. U kozmetičke svrhe, ehinacea se koristi zbog svojih osvježavajućih svojstava te djelovanja protiv bora, a kožu također i efikasno čisti, umiruje i učvršćava.

  ECHIUM ili LISIČINA (ulje; latinski: Echium lycopsis)

Echium ili lisičina zimzelena je biljka bodljikavih listova i duguljastih plavih cvijetova.  Spada u skupinu Borraginaceae. Nekada se upotrebljavala za prevenciju i liječenje od zmijskog ugriza. Danas se ulje lisičine upotrebljava radi svojih hranjivih i umirujućih svojstava.

  EKO-EMULZIJE

To su biljne emulzije usklađene s fiziologijom kože. Imaju hidratantni učinak i omogućavaju stvaranje emulzije koja djeluje kao 'veliki liposom'  koji kroz cijeli dan otpušta aktivne sastojke. Svojom baršunastom teksturom, emulzije blago i nježno štite kožu, poput plašta.

  EPI d’OR ili ZLATNI KLAS (latinski: Senna alata)

Ta tropska biljka jarkožutih cvjetova koje se uzdižu na suncu, razvila je jedinstven obrambeni sistem protiv UVA i UVB zračenja, kako bi se prilagodila vrućem podneblju.  Epi d’Or potiče obnovu stanica, oštećenih uslijed izlaganja UV zrakama.

  ETERIČNA ULJA

Eterična ili esencijalna ulja mirisni su uljni ekstrakti biljaka. Ovi prirodni parfemi posjeduju također i brojna svojstva za zdravlje (oživljavaju i obnavljaju kožu, zacijeljuju rane, čiste i pročišćavaju...). Potrebne su minimalne količine ovih ulja za postizanje maksimalnih rezultata.

Fitoterapija i aromaterapija (upotreba biljnih i eteričnih ulja) oduvijek su dio recepta Laboratorija Nuxe. Eterična ulja koja se koriste u Nuxe-u su: ulje slatke naranče, manadarine, limuna, bora, ružmarina, limete, neroli, petit grain, bijele naranče, cedra, vanilije, korijandera...

 

 G
 
GINSENG ili ŽENŠEN (latinski: Panax ginseng)

Ginseng je trajnica iz porodice Araliaceae, ovalnih i nazupčenih listova. Spada u najpoznatiji lijek medicine stare Kine, kojemu su pripisivali magična svojstva koja čovjeku podaruju dug život, snagu i sreću. Korijen ginsenga sadrži brojne vitamine i minerale poput magnezija, fosfora, kalcija, kalija, silicija, željeza, bakra, zatim vitamina B skupine...koji oživljavaju i osvježavaju kožu.

  GREJP (latinski: Citrus grandis)

Grejp je voće iz porodice Rutaceae koje se već 4000 godina uzgaja u Aziji.
Francuzi ga zovu ‘pamplemousse’ po nizozemskoj riječi ‘pampelmoes’, što znači ‘debeli limun’. Grejp je okruglog oblika, od 10 do 30 cm u promjeru, a težine ponekad i do 6 kg. Debela kora grejpa je zelenkaste, žute ili ružičaste boje i lijepog mirisa. Ekstrakt grejpa koristi se za osvježavanje i oživljavanje kože.
  GOSPINA TRAVA (ulje; latinsko ime: Hypericum perforatum)

Gospina trava je ljekovita biljka trajnica s intenzivno žutim cvjetovima koja spada u porodicu Hyperiaceae. Nekad se ja smatrala čudesnom biljkom koja tjera zle duhove. Preporučivali su je i za liječenje bolesti živaca. Ulje gospine trave upotrebljava se kao antiseptik. Djeluje osvježavajuće i umirujuće.

  GUGUL (smola; latinski: Commiphora mukul)

Gugul maleno je drvo iz porodice Burseraceae koje raste u sučnim predjelima Indije, Pakistana i Bangladeša. Upotrebljava se u tradicionalnoj indijskoj medicini (ajurvedska medicina) kao sredstvo za smanjenje pretilosti povezane s previsokim kolesterolom. Snažno smanjuje lipide i pospješuje izlučivanje masnoća iz organizma.
  GYMNEMA SYLVESTRE

Gymnema sylvestre (iz porodice Asclepiadeae) biljka je penjačica iz tropskih dijelova Indije, a dana se uzgaja posvuda u tropskom pojasu, najviše u Africi. Ajurvedska (tradicionalna indijska) medicina već više od 2500 godina upotrebljava listove   Gymnema sylvestre, bogate taninima, koji koži daju prirodnu preplanulu boju.

 

H
  HAMAMELIS (cvjetna vodica; latinski: Hamamelis virginiana)

Hamamelis ili sjevernoamerička lijeska grm je širokih okruglih i nazupčenih listova koji spada u porodicu Hamamelidaceae. Tradicionalan je lijek indijanaca Sjeverne Amerike koji su ga upotrebljavali kod raznoraznih upala. Biljku su koristili i kod krvarenja te obilnih menstruacija. U 18. stoljeću su ga kolonizatori ponajviše cijenili zbog njegovog adstrigentnog djelovanja (skuplja tkivo) te se uskoro njegova upotreba proširila po cijeloj Europi. Vodica sjevernoameričke lijeske preporuča se kod osjetljive kože i crvenila. Ublažava popucale kapilarice i crvenilo te nježno čisti i umiruje kožu.     
  HIBISKUS (cvjetovi; latinski: Hibiscus sabdariffa)

Hibiskus, često nazivan i ružin čaj, jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka iz porodice Malvaceae koja naraste do 1,5 metra u visinu. Sadrži obilje organskih kiselina (limunsku, jabučnu, vinsku) i sluzi radi kojih djeluje keratolično, protuupalno te kožu omekšava i hidratizira.
  HRAST PLUTNJAK (ekstrakt; latinski: Quercus suber L.)

Hrast plutnjak iz porodice Fagaceae, drvo je mediteranskog područja i poznato je po svojoj dugovječnosti. Iz njegove debele kore dobiva se pluto koji se koristi u industrijskoj proizvodnji. Pluto sadrži hidroliziran ekstrakt slatkog suberina koji u trenu zaglađuje mimičke bure.

 

I

IMPERATA CYLINDRICA

Imperata je trajnica iz porodice Gramineae. Veoma je otporna na ekstremne vremenske uvjete. Njezino korijenje bogato je kalijem koji kao regulator osmoze pospješuje međustanični prijenos tvari i omogućava trajan hidratacijski učinak na kožu. Prema kliničkim testovima ispitivanja učinkovitosti imperate, čak 24 sata nakon nanošenja hidratacija je još uvijek bila postojana.

  INCA INCHI (ulje; latinski: Plukenetia volubilis L.)

Ovo sveto drvo, kako ga nazivaju mudraci, porijeklom je iz Indije. Spada u porodicu Combretaceae i već se stoljećima upotrebljava u tradicionalnoj indijskoj i tibetanskoj medicini. Posjeduje snažna tonizirajuća i obnavljajuća svojstva. Plodovi bogati taninima djeluju adstrigentno i sužavaju pore.

 

J
  JAKON (latinski: Smallanthus sonchifolius)

Jakon je prastara biljka iz porodice Asteraceae, koje rastu u andskim predjelima Perua i Bolivije, ali prisutna je i u Japanu, Koreji, Brazilu i Novom zelandu. Njegovo korijenje preporuča se u prehrani dijabetičara zbog niske razine glukoze i velike koncentracije inulina (nizkokaloričan polisaharid). Jakon ograničava vezanje inzulina na receptore (in vitro test) te tako pridonosi smanjenju lipogenze (stvaranja masnih zaliha) i poticanju lipolize (razgradnje masnoća).
  JANGLI (sjeme; latinski: Hydnocarpus kurzii)

Jangli je masivno drvo širokog debla iz porodice Flacourtiaceae. Azijskog je porijekla, a plodovi su mu veliki i smeđi. U njima se nalazi brojno sjemenje koje sadrži više od 60% ulja. Ulje sjemena bogato je lipidima, nezasićenim masnim kiselinama i ostalim dragocjenim sastojcima koje se u tradicionalnoj indijskoj medicini (ajurvedska medicina) upotrebljavaju za liječenje kožnih bolesti. Sjeme pospješuje izlučivanje masnoća, a u kombinaciji s čistim kofeinom djeluje najučinkovitije protiv masnih naslaga. Ovo otkriće registrirano je kao ekskluzivan NUXE patent.

  JOJOBA (ulje; latinski: Simmondsia chinensis)

Jojoba je grm iz porodice Simmondsiaceae. Porijeklom je s obale Meksika i Sjedinjenih država.

Indijanci su ga zvali "Hohowi", a ime jojoba dali su mu Španjolci. Ulje se dobiva iz sjemena jojobe, iako je po sastavu sličnije tekućem vosku nego ulju. Vrlo je sličitno ljudskom sebumu, te je veoma hranjivo za kosu, kožu i nokte. Osim toga, štiti, umiruje i pruža prirodnu zaštu od sunca.

  JEČAM (ekstrakt; latinsko ime: Hordeum vulgare)

Ječam je slamnata žitarica, jednogodišnja travnata biljka iz porodice Poaceae. To je najstarija žitarica koju je uzgojio čovjek. Ječam jednako dobro raste u tropskim područjima kao i u Tibetu, na nadmorskoj visini od 4500 metara. Ekstrakt ječma poznat je u tradicionalnoj medicini po svojim svojstvima na umirivanje kože i djelovanju protiv iritacija. Ekstrakt koji se korsiti u liniji Rêve de Miel® spoj je ječma, arganovog ulja i shea maslaca i čini idealnu kombinaciju za obnavljanje, omekšavanje, zaštitu i umirivanje suhe i vrlo suhe kože.

  JERIHONSKA RUŽA (latinski: Selaginella lepidophylla)

Poznata i kao ‘ruža strasti’;u davna vremena glasila je za magičnu biljku jer bi u jednom trenu skroz odumrla i uvenula, a čim bi ju stavili u vodu ponovno bi oživjela. Njezine bjelančevine, dehidrini, daju joj nevjerojatnu sposobnost ponovnog oživljavanja. Jerihonska ruža sprječava preuranjeno starenje kože, sprječavajući isušivanje.

 

K

  KAKAVOVAC

Kakaovac je drvo žutih cvjetova i velikih grozdova s sjemenkama kruškastog oblika. Spada u porodicu Malvaceae. Kakaov grozd je jedini plod koji prolazi kroz dugotrajnu obradu iz kojeg se na kraju dobiva čokolada. Iz posušenih bobica kakaovca preradom se dobiva kakao pasta namijenjena prekrani, a iz nje se dalje dobiva kakao maslac. Laboratorij NUXE koristi 2 vrste ekstrakata iz kakaa – prvo su polifenoli kakaa koji dokazano djeluju protiv prijevremenog starenja kože te sprječavaju pojavu pigmentacijskih mrlja. Njihovo antioksidativno djelovanje je za 50% viša nego kod crvenog vina pri jednakoj koncentraciji (metoda in vitro - publikacije Lancet). Drugo su bjelančevine kakaa – pružaju jedinstven obrok hranjivih tvari za stanice kože i poboljšavaju mikrocirkulaciju. Također i vidljivo osvježavaju.

  KAMELIJA (ulje; latinski: Camelia oleifera)

Ulje kamelije dobiva se iz plodova ove grmolike biljke zimzelenih listova. Spada u porodicu čajevaca (Theaceae). Ulje je bogato oleinskom (85 %), palmitinskom i linoleinskom kiselinom što kožu nevjerojatno omekšava.
  KAMILICA (latinski: Ormenis multicaulis)

Kamilica je trajnica iz porodice Compositae s mirisnim žuto-bijelim cvjetovima.
Svojstva kamilice poznata su još iz antičkih vremena. Djeluje umirujuće i protuupalno te je idealna za osjetljivu kožu.
  KAPUCINKA (latinski: Tropoeolum majus)

Spada u porodicu Tropaeolaceae. Kapucinka je jednogodišnja penjačica okruglih listova i žutih ili narančastih cvjetova. Bogata je glukozinolatom i glukotropeolinom koji sprječavaju pojavu nepravilnosti na koži. Posebno se koristi zbog svoje sposobnosti regulacije sebuma.

  KAOLIN

Kaolin je čista glina, sastavljena od specifičnih minerala. Kaolin uklanja nečistoće i odumrle stanice s kože te osvjetljava put.

  KARITE (maslac; latinski: Butyrospermum parkii)

Karite je drvo visine od 10 do 15 m. Podrijetlom je iz Afrike i spada u porodicu Sapotaceae. Plod je mesnat i sličan manjem avokadu, s košticom u sredini. Karite maslac dobiva se drobljenjem koštica koje sadrže oko 50% masnoće. maslac hrani kožu, vlaži ju, obnavlja, umiruje i djeluje protuupalno.
  KAVA (latinski: Coffea arabica)

Kava je zimzelen grm iz porodice Rubiaceae, s tamnim listovima jarko zelene boje i bijelim cvjetovima koji su po obliku i mirisu slični jasminu. Biljka ima plodove bogate kofeinom. Laboratorij NUXE upotrebljava kofein iz zrnja zelene kave i predstavlja najjaču aktivnu tvar za borbu protiv masnih naslaga na tržištu. Djeluje tako da potiče lipolizu.
U kombinaciji sa sjemenom jangli, djeluje na drenažu i pročišćava tkivo.

 

L
LIČI (latinski: Litchi sinensis)

Liči je veličanstveno drvo gustih listova i bobičastih plodova crvene boje. U Aziji se uzgaja već 2000 godina. Spada u porodicu Sapindaceae. Ekstrakt ličija hidratizira i osvježava kožu, a njegov blod bogat je enzimima za razgradnju bjelančevina pa nježno odstranjuje odumrle stanice kože. Puder mljevene ljuske ličija svojim česticama idealan je za nježan i učinkovit piling dijela.
  LIMUN (latinski: Citrus medica limonum)

Drvo limuna maleno je stablo iz porodice Tutaceae, visine oko 3 metra, s tamnim zimzelenim listovima. Podrijetlom je iz kašmira (na sjeveru Indije), a Arapi su ga u 10. stoljeću doveli na Sredozemlje. Krase ga bijeli cvjetovi, nježnog medenog mirisa, a zreli plodovi su žute boje – mesnato voće kiselog okusa. Limun među ostalim sadrži limunski i jabučnu kiselinu te vitamin C. Laboratorij Nuxe upotrebljava limun radi njegovih keratolitičkih sposobnosti koje obnavljaju kožu.
  LIPA (latinski: Tilia platyphyllos)

Drvo lipe prada u porodicu Tiliaceae. Njegovi žućkasto-bijeli cvjetovi pomažu protiv umora, djeluju antistresno te umiruju i opuštaju.
  LOPOČ (latinski: Nymphea alba)

Lopoč je vodena trajnica s dubokim korjenjem i velikim okruglim listovima te bijelim cvjetovima na površini vode. Spada u porodicu Nympheaceae. Cvjetovi lopoča upotrebljavaju se radi svojih umirujućih i hidratantnih učinaka.  
  LUFA (latinski: Luffa cylindrica)

Lufa je jednogodišnja biljka velikih listova i žutih cvjetova. Spada u porodicu Cucurbitaceae. U Kini se osušeno meso lufe koristi za smirenje bolova u mišićima, bronhijima i trbuhu te za smanjenje temperature. Laboratorij NUXE koristi lufu na dva načina:
- Ulje lufe dobiveno iz sjemenki sadrži veliku količinu esencijalnih masnih kiselina koje hrane kožu lipidima.
- Vlakna lufe – ultranježni dijelovi lufe upotrebljavaju se kao nježan piling.

 

M
MACA (korijen; latinsko ime: Lepidium meyenii)

Naziva se također i  ‘andski ginseng’. Maca je rijetka biljka; uzgaja se na jugu Perua na 4000 metara visine gdje ne uspijeva niti jedna druga biljka. Kod Inka se je smatrala svetom biljkom zbog svoje izuzetne hranjivosti i sposobnosti preživljavanja i u najskromnijim uvjetima. Osim što hidratizira kožu,  korijen biljke maca koži vraća prirodan sjaj jer štiti stijenke kapilara i djeluje osvježavajuće.

  MAK (sjemenke; latinsko ime: Papaver rhoeas)

Mak je jednogodišnja biljka s krhkom, tankom stabljikom i duguljastim listovima te  crvenim cvjetovima s četiri latice i s crnim prašnicima te malim crnim plodovima. Spada u  porodicu Papaveraceae. Laboratorij NUXE crpio je inspiraciju u povijesti farmakopeje i izabrao ovaj cvijet zbog njegovih svojstva izuzetno cijenjenih u tradicionalnoj medicini. Mak se je odavno koristio kao spazmolitik koji umiruje kašalj, bronhitis, ... Kombinacija sjemenki modroga lotosa i maka snažno sprečava lučenje acetilkolina (ovaj učinak potvrdilo je istraživanje provedeno u Laboratoriju Nuxe), jednog od glavnih neurotransmitera koji utječe na grčenje muskulature lica. Mikro napetosti kožnog tkiva se značajno smanjuju zbog trenutnog učinka zaglađivanja. NUXE je patentirao kombinaciju sjemenki modrog lotosa i maka.

  MAKADAMIJA (ulje; latinsko ime: Macadamia ternifolia)

Makadamija je drvo iz porodice Proteaceae. Potječe iz tropskih šuma Queenslanda u Australiji. 1857. Godine otkrio ga je Ferdinand von Mueller, koji ga je ga je nazvao ‘makadamija’ u čast svog prijatelja, filozofa Johna Macadama. To je drvo sa zimzelenim listovima visine oko 20 m; plodovi (koji imaju košticu) se ubiru kad padnu na tlo. Ulje kojeg upotrebljava i Nuxe dolazi iz oraščića makadamije koje se dobiva hladnim prešanjem bez otapala. To ulje bez  mirisa lako prodire u kožu. Sadrži 80% mono-nezasićenih masnih kiselina i bogato je palmitoleinskom i palmitinskom kiselinom. Ovo biljno ulje ima gotovo jednak sasav esencijalnih masnih kiselina kao i ljudski sebum. Ulje makadamije jača hidrolipidni sloj kože i poboljšava njezin hidratacijski učinak. Štiti stanice, omekšava kožu, hrani i umiruje.

  MAMAKU (latinsko ime: Cyathea medullaris)    

Mamaku je velika paprat iz porodice Cyatheaceae koja raste isključivo u Novom Zelandu i na rijetkim otocima Južnog Pacifika. Maori su mamaku upotrebljavali za brže zacjeljivanje rana. Učinkovito je sredstvo za obnavljanje tkiva i utječe na zgušnjavanje dermija.  Sadrži teškomolekularne polisaharide koji omogućuju tvorbu vlažnog sloja na površini.

  MANGO (maslac; latinsko ime: Irvengia gabonensis)

Mango je drvo koje spada u porodicu Anacardiaceae i može narasti do 15 metara visine. Ima duguljaste, sjajne i mirisne listove, malene cvjetove s pet latica i plodove mango različitih veličina i oblika. Kora je voštana, glatka, žuto-zelene do crveno-narančaste boje s velikom košticom u sredini. Mango maslac se dobiva iz koštice ploda. Bogato je trigliceridima (miristinska i laurična kiselina, steroli i tokoferoli...), zbog čega dobro štiti epidermu. Kožu učinkovito omekšava, vraća joj potrebnu mekoću i nježnost te je štiti od isušivanja.

  MARULA (ulje; latinsko ime: Sclerocarya birrea)

Marula je drvo koje spada u porodicu Anacardiaceae; na grčkom to ime znači ‘tvrd orah’. Raste u nekoliko država u Africi i rađa plodom nalik mangu po svojoj narančastoj boji i nepravilnom obliku (promjer 4 cm).  Plod ima sjeme okruženo tvrdom vanjskom ljuskom a unutra 2-3 sjemenke . Ulje tih sjemenki dobiva se hladnim prešanjem, a sadrži veliku količinu nezasićenih masnih kiselina i antioksidanata. Izuzetno je hranjivo i hidratantno zbog čega kožu prirodno omekšava i revitalizira. Ulje marule uključeno je u dogovor o pravednoj trgovini (Fair trade) sklopljen s Afrikom u okviru projekta održivog razvoja i u program zapošljavanja afričkih žena za poticanje njihove samostalnosti.

  MATIRAJUĆE BISERNE ČESTICE

Matirajuće biserne čestice kombinacija su liskuna i pigmenata koji su prozirni pa omogućavaju neometan protok svjetlosti bez da se naziru pore i sitne udubine na koži. Kožu blago osvjetljavaju i zaglađuju, te stvaraju iluziju ‘gole kože’.
    
  MATRIXYL®

Ovaj mikro-protein biotehnološkog porijekla sastavljen je iz redosljeda od 5 biomimetičkih aminokiselina koje prirodno reproduciraju zadnji dio kolagena I, IV i VII.  Matrixyl® potiče sintezu kolagena I, IV in VII te glikozaminoglikana koji snažno jačaju kožu na mjestima gdje su se utisnule bore.  Prirodno djeluje u samom srcu epiderme, budi stanice i potiče sintezu glavnih sastojaka koji podupiru dermu i epidermu. Pomaže kod prirodne obnove izvanstaničnog matriksa. Na taj način jača se veza između derme i epiderme. NUXE je registrirao ekskluzivan patent za originalnu kombinaciju Matrixyla® i Siegesbeckije.  

  MED

Svojstva meda poznata su već stotinama godina. Odavno se upotrebljava za zacijeljivanje rana i kao antiseptik kod liječenja ozljeda. Med je izuzetno bogata mješavina sastojaka; ima posebno puno minerala, vitamina i oligoelemenata. Ublažava upale, hrani, umiruje i obnavlja čak i najoštećeniju kožu.

  MIKRO-PUNILA

To su evaporirane biljne bjelančevine. Nanosimo ih na bore gdje se one ponovno hidratiziraju tako da upiju vlagu iz kože, te na taj način popunjavaju bore. Nepravilnosti i bore se vidno smanjuju.

  MIMOZA (sjemenke; latinsko ime: Acacia dealbata)

Mimoza je brzo rastuće drvo koje može narasti i do 10 metara visine. Raširena je po cijeloj Australiji osim u njezinom sjevernom dijelu. Spada u porodicu Leguminosae mimosaceae. Zimi stvara žute, mirisne cvjetove. Drvo je otporno na kratke periode smrzavanja do -10°C. Laboratorij Nuxe registrirao je patent s kojim je dokazao da ekstrakt mimozinih sjemenki potiče sinzetu kolagena, posebno kolagena tipa III (kolagen mladosti). Štiti elastinska vlakna tako da smanjuje aktivnost metaloproteinaza odgovornih za nihovu razgradnju. Nuxe ima ekskluzivno pravo na patent kojeg upotreblljava u liniji Merveillance® za postizanje čvrstoće derme i zaglađivanje bora.  Koža postaje čvršća, meka i elastična, a parametri bora (njihov broj, površina i duljina) se smanjuju.

  MODRI LOTOS (sjemenke; latinsko ime: Nymphea caerulea)

Modri lotos je vodenasta trajnica koja spada u porodicu Nympheaceae. Laboratorij NUXE crpio je inspiraciju u povijesti farmakopeje i izabrao ovaj cvijet zbog njegovih svojstva izuzetno cijenjenih u tradicionalnoj medicini. Lotos je kod Egipćana slovio kao ‘sveti cvijet’; dodavali su ga u čarobni napitak koje se nazivao ‘soma’. Uporabljavali su ga zbog njegovih svojstava koja djeluju opuštajuće, umirujuće i potiču euforiju zahvaljujući nimfeinu i nuferinu koji se nalaze u samom cvijetu. Sjemenke modrega lotosa smanjuju otpuštanje acetilkolina (ovaj učinak potvrdilo je istraživanje provedeno u Laboratoriju Nuxe), jednog od glavnih neurotransmitera koji utječe na grčenje muskulature lica. Sjemenke se upotrebljavaju u kombinaciji s sjemankama maka zbog učinka zaglađivanja kože i smanjenja bora. Sjemenke modroga lotosa i njihova kombinacija sa sjemenkama maka su registriran NUXE-ov patent.

  MORINGA (ulje; latinsko ime: Moringa pterygosperma)

Moringa je drvo s mirisnim cvjetovima i dugim plodovima s uljnim sjemenkama. Porijeklom je iz Indije, spada u porodicu Moringaceae. U Africi su njezine listove upotrebljavali kao začin za kuskus; a s korijenom i mljevenim sjemenkama pročišćavali su pitku vodu. Ulje iz njezinih sjemenki obnavlja i osvježava kožu.

  MORSKE ALGE (Chondrus crispus, Fucus, Laminaires...)

Svaka vrsta morske alge ima svoja posebna svojstva i načine upotrebe, iako većina ima zajedničke karakteristike. Alge su bogate mineralnim solima, oligoelementima (kalcij, željezo, magnezij...), vitaminima, posebno A, B, D i E, te vlaknima i proteinima. Uspostavljaju ponovnu ravnotežu, stimulativne su (povoljno utječu na obnovu stanica), djeluju detoksikacijski i koži daju napetost.

  MORSKI ALGINAT (smeđa alga, latinsko ime: Laminaria digitata)

Ova 2 m duga alga spada u porodicu Laminariaceae. Preživljavanje za vrijeme oseke omogućava joj površinski sloj bogat polisaharidima. Taj sastojak pojačava učinak zaštitnog hidrolipidnog sloja koji sprečava isušivanje. Čuva vlagu u epidermi i produljujue hidratacijski učinak.

 

N

  NAR (latinsko ime: Punica granatum)

Ovaj nizak grm iz porodice Puniaceae porijeklom je iz Perzije. Sadrži mesnat plod pun sitnog sjemena obavijenog rožnatim mesom. Laboratorij Nuxe koriste ekstrakt nara kako bi se povećao učinak hidratacije i suzile pore.

  NARANČA (cvjetna vodica; latinsko ime: Citrus dulcis)

Naranča je drvo s tamnozelenim trajnim listovima, bijelim mirisnim cvjetovima te plodovima narančama. Spada u porodicu Rutaceae. Mirisni cvjetovi naranče čiste bijele boje često se povezuju s vjenčanjima. U antici su tiare mladenki bile isplatene od cvjetova naranče. Cvjetna vodica iz cvjetova naranče cijenjena je radi svojih hidratacijskih svojstava te zato što osvježava i umiruje. Koža postaje opuštena, podatna i meka.

  NARANČA (latinsko ime: Citrus aurantium dulcis)

Naranča je drvo s tamnozelenim trajnim listovima, bijelim mirisnim cvjetovima te plodovima narančama. Spada u porodicu Rutaceae. Drevni hibrid uzgajao se je u toplim predjelima Mediterana, a vjerojatno je križanac između grejpa (Citrus maxima) i mandarine  (Citrus reticula). Drvo slatke naranče je danas najraširenija vrsta naranče na svijetu.  
- Ekstrakt slatke naranče: Hesperitin je flavonoid ekstrahiran iz slatke naranče koji stimulira mikrocirkulaciju kože. Ovaj aktivni princip smanjuje podočnjake i kolutove oko očiju I oživljava to područje. Također je poznat po svojim umirujućim I antioksidativnim svojstvima.
- Kora slatke naranče: Aktivan sastojak je fino mljevena osušena kora slatke naranče. Djeluje eksfolirajuće I uklanja odumrle stanice.

  NEVEN (latice; latinsko ime: Calendula officinalis L.)

Jedan od njegovih narodnih naziva je i mesiček, zato jer cvjeta cijeli mjesec. Neven je ljekovita biljka visine 50-60 cm. Pripada u porodicu Asteraceae (glavočike). Porijeklom je iz Sredozemlja gdje su njegove cvjetove često upotrebljavali zbog njihovih ljekovitih svojstava. Laboratorij NUXE je prvi registrirao patent koji dokazuje da latice nevena pospjašuju sintezu svih kolagena, posebno kolagena tipa III (kolagen mladosti) i štiti elastinska i kolagenska vlakna tako da smanjuje učinke metaloproteinaza odgovornih za njihovu razgradnju. Njegova antioksidativna svojstva jednaka su kao kod vitamina E.  Nuxe je ekskluzivan proizvođač i upotrebljava ga u liniji proizvoda Merveillance® za učvršćivanje derme i smanjenje vidljivih mimičkih bora. Koža postaje čvršća i ponovno meka i elastična; parametri bora (njihov broj, dubina i duljina) se smanjuju.

  NOĆNA FRAJLA ili 'ČUDESAN CVIJET IZ PERUA' (latinsko ime: Mirabilis japala)

Noćna frajla je lijepa trajnica visokog rasta, porijeklom iz Meksika. Njezini cvjetovi se otvaraju tek kasno poslijepodne. Ekstrakt noćne frajle dobiva se iz sjemenki. Te sjemenke su pravo skladište hranjivih sastojaka koji biljci osiguravaju rast (aminokiseline, oligoelemetni i šećeri). Ekstrakt je stoga pravi koncentrat hranjivih sastojaka za obnovu i dobar osjećaj kože.

  NOĆURAK (ulje; latinsko ime: Oenothera biennis)

Noćurak je višegodišnja zeljasta biljka valovitih listova i žutih cvjetova. Spada u skupinu  Onagraceae. Ulje noćurka bogato je esencijalnim masnim kiselinama, izvrstan je omekšivač kože i preporuča se za umornu i naboranu kožu kojoj vraća mekoću.

 

O

OPTIČKI KOREKTIVNI PIGMENTI

To su pigmenti koji privlače svjetlost i raspršuju je u prostor. Na taj način u biti daju optički iluziju koja prikriva nepravilnosti na koži i osvjetljuje put.

  OBIČNA LIJESKA (ulje; latinsko ime: Corylus avellana)

Obična lijeska je grm s dlakavim nazubljenim listovima i plodovima – lješnjacima – koje obavija čvrsta ovojnica. Pripada u porodicu Betulaceae. U prošlosti su ovom drvetu pripisivali brojne vrline. Tako su npr. čarobnjaci s grančicama lijeske u obliku slova Y tražili skrivene izvore vode ili čak zlata. Lješnjakovo ulje izuzetno je bogato vitaminom E koji je snažan antioksidant. Osim toga ima veliku hidratacijsku moć zahvaljujući visokom sadržaju fosfolipida.

  OKOUME (smola; latinsko ime: Aucoumea klaineana)

Okoume je afričko drvo iz porodice Burseraceae. Njegova smola je bogata snažnim umirujućim sastojcima, alfa i beta amirinom. Ublažava kožne upale i koži daje čaroban osjećaj ugode.

  OKRUGLASTI ŠILJ (olje; latinsko ime: Cyperus esculentus)

Gomoljasti šilj je biljka s cjevastim smeđim gomoljima (nazivaju se i bademi), duguljastim listovima i smeđe-zelenim cvjetovima. Pripada u porodicu Cyperaceae. Gomoljasti šilj otkrili su prilikom iskopavanja prvih naseobina doline Nila gdje se je oduvijek dobro živjelo. Ulje šilja bogato je nezasićenim masnim kiselinama: Izuzetno je hranjivo i ima zaštitno djelovanje.

  OPUNCIJA (latinsko ime: Opuntia vulgaris)

Opuncija je vrsta kaktusa bogata sočnim tkivom. Spada u porodicu Cactaceae. Njezina mesnata stabljika ima eliptičan oblik reketa. Na proljeće procvjeta lijepim kričavo žutim cvjetovima koji se razviju u zeleno-žute plodove. Porijeklom je iz Srednje Amerike i Meksika gdje spontano raste u sušnim predjelima. Stabljika sadrži sluz koja biljci daje snažnu hidratacijsku sposobnost.
  ORAH (latinsko ime: Juglans regia)

Orah je mesnati plod drveta oraha koje potječe iz Staroga svijeta. Orah spada u porodicu Juglandaceae; može narasti do 25 m i izuzetno dugo živi. Drvo ima mirisne listove i tipične plodove - orahe. Orahov prah dobiva se sušenjem, drobljenjem i mješanjem jezgre. Upotrebljava se kao piling za blago odstranjivanje odumrlih stanica.

 

P

  PERUNIKA (latinsko ime: Iris florentina)

Iris ili perunika je trajnica s korijenom koja spada u porodic Iridaceae. Ima podzemnu stabljiku iz koje rastu podanci prema van. Veliki mirisni cvjetovi u cvatu od 2 do 3 su žute ili ljubičaste bolje. Kod starih Egipćana, ovaj cvijet je simbolizirao veličanstvenost i moć. Povezivali su ga s bogovima Ozarisom i Horusom. Francuski kraljevi su ga u 12. stoljeću uključili u svoj grb, gdje je ostalo do danas u obliku stiliziranog ljiljana. Laboratorij NUXE upotrebljava korijen ove biljke zbog toga što je bogat šećerima koji ekstraktu irisa daju hidratacijska i umirujuća svojstva.

  PLAVI ZVJEZDAN (latinsko ime: Ageratum conyzoïdes)

Njegovo izvorno ime na grčkom znači "koji ne stari" je jednogodišnja biljka iz Polinezije i Kariba koja spada u porodicu Asteraceae.  Najbolje cvjeta u hladnim, sjenovitim područjima iznad 2000 metara nadmorske visine. Njegovi cvjetovi su osobito tvrdi, a venu kasno u godini.
Ekstrakt koji se koristi dolazi od listova plavog zvjezdana sastoji se od polifenola, flavonoida i esencijanlih ulja koji mu daju antioksidativna svojstva.  Štiti od unutranjih slobodnih radikala i umiruje kožu smanjujući upalne procese koji nastaju zbog slobodnih radikala.

  PRIRODNI BISABOLOL

Bisabolol je glavni sastojak kamilice. Kamilica je ljekovita biljka, mirisna trajnica s baršunastim listovima i cvjetovima u obliku tratinčice. Spada u porodicu Compositae. Učinci bisabolola su umirujući i opuštajući.

 


R

RAJČICA (LIKOPEN)

Rajčica je jednogodišnja biljka s nazubljenim mirisnim listovima iz porodice Solanaceae. Njezini cvjetovi su žuti, zvjezdasti, skromni i maleni. Likopen je karotenoid (prirodan crveni pigment kojeg sadrži rajčica). To je snažan antioksidant koji utječe na značajno smanjenje slobodnih radikala.
  RAZLIČAK (cvjetna vodica; latinsko ime: Centaurea cyanus)

Različak je jedno ili dvogodišnja biljka s intenzivno plavim cvjetovima.  Spada u porodicu Asteraceae. U 16. stoljeću je travar Pierandrea Mattioli izumio doktrinu prema kojoj vanjski izgled biljke ukazuje na njezinu terapeutsku upotrebu. Plava boja različka tako je simbolizirala zdrave oči. Različak djeluje umirujuće, opuštajuće, protuupalno i detoksikacijski. Blaga cvjetna vodica različka posebno se preporučuje za umirivanje nadraženih vjeđa i područja oko očiju te za umorne oči.

  RAŽ (ekstrakt žitarica; latinsko ime: Secale cereale)

Raž je dvogodišna biljka koja spada u porodicu Poaceae (trave). Uzgaja se kao žitarica ili kao hrana za stoku. Njezin ekstrakt bogat je arabinoksilansima koji jačaju prirodnu obranu kože i sudjeluju u mehaničkoj otpornosti kože tako da joj vraćaju prirodna učvršćujuća svojstva.

  REFLEKTIRAJUĆE BISERNE ČESTICE

Biserne čestice odbijaju svjetlost i koži daju trenutan sjaj. Kožu osvježavaju i čine sjajnom.
  RIJEČNA MOURERA (latinsko ime: Mourera fluvialtilis)

Ova vodena biljka koja potječe iz Francuske Gvajane (spada u porodicu Podostemaceae), živi u područjima riječnih tokova. Uspjeva i u najtežim uvjetima na način da se čvrsto pričvrsti uz stijene.  U sušnim periodima kada vodostaj pada preobražava se tako da može preživjeti nepogodne vremenske uvjete. Ekstrakt riječne mourere kojeg upotrebljava Laboratorij NUXE povezan je s hidroregulatornim elementima (aminokiseline, saharoza, sastavni dijelovi NMF). Ta asocijacija koži omogućava hidroregulaciju (očuvanje potrebne stope vlažnosti), hidroretenciju (veću sposobnost kože da zadrži vlagu), dugotrajnu hidrataciju ( potiče mehaničku sposobnot zaštitnog sloja epiderme) i djeluje protiv isušivanja kože (smanjuje gubitak vlage). Riječna mourera je stoga hidratant prirodnog porijekla nove generacije sposobna satima čuvati vlažnu mikroklimu na površini kože.
  RIŽA (latinsko ime: Oryza sativa)

Riža je žitarica iz porodice Gramineae koja se uzgaja u tropskim i suptropskim toplim krajevima. Tajlanđanke si same izrađuju piling od riže za prirodnu eksfolijaciju i omekšavanje kože. Zbog tog djelovanja i toga što je smatraju simbolom života i obilja, riža je idealan sastojak proizvoda koji omekšavaju, hidratiziraju i hrane kožu
.
  RIŽA (ulje sjemenki; latinsko ime: Oryza sativa)

Riža je žitarica iz porodice Gramineae koja se uzgaja u tropskim i suptropskim toplim krajevima. Rižine mekinje su vanjski sloj smeđe riže odakle smeđa boja. Mekinje riže sadrže 65% nutritivnih sastojaka i 90% aktivnih sastojaka. Izvrstan je izvor tiamina (vitamin B1), piridoksina (vitamin B6), tokotrienola (vitamin E), orizanola, željeza, fosfora, magnezija i kalija. Ulje derivirano iz mekinja riže ima sva svojstva mekinja i bogato je omega-6 masnim kiselinama i sastojcima koji pomažu kod obnavljanja tkiva.
  RUŽA (cvjetna vodica)

Ruža je biljka s rascijepanim listovima te bodljikavom stabljikom i listovima. Spada u porodicu Rosaceae. Ružina vodica smatra se pravim izvorom ljepote. Tonizira, osvježava, hidratizira i umiruje kožu. Osim toga djeluje omekšavajuće, pa je primjerena za njegu suhe i osjetljive kože. Zbog svojih pročišćavajućih i adstringentnih svojstava primjerena je i za njegu masne kože.

 

S

SALICILNA KISELINA (povezana s polisaharidom bagrema)

Ova BHA kiselina (Beta Hydroxy Acid) mnogo je nježnija od AHA kiselina (Alpha Hydroxy Acids), a nalazi se u listovima i kori vrbe. Uz njezina keratolitička svojstva  ustanovljeno je kako salicilna kiselina ima i pročišćavajuće djelovanje. NUXE je povezao molekulu salicilne kiseline s polisaharidom bagrema  kako bi osigurao sljedeće:
- Smanjenje potencijalnih iritacija kod vezanja salicilne kiseline u gornjim slojevima epiderme (gdje je potrebna njezina aktivnost).  
- Otpuštanje aktivnih sastojaka s vremenom kako bi se produljilo eksfolirajuće djelovanje.
- Fiziološki pH.
Tako ovaj aktivan sastojak pročišćava začepljene pore, osvjetljava ten i popravlja teksturu kože.

  SALICORNIA (latinsko ime: Salicornia herbacea)

Salicornia ili caklenjača je halofitna obalna biljka koja se je uspjela prilagoditi slanim staništima. Radi se o divljoj, jestivoj biljci koja spada u porodicu Chenopodiaceae. Francuzi je nazivaju i "Corne de sel" (rog soli), zbog niza ispupčenja koji se nalaze na biljci i završavaju na mjestu koje se naziva »rog soli« koji joj daje karakterističan slani okus. NUXE koristi uljni ekstrakt Salicornie koji se dobiva pomoću superkritične CO2 ekstrakcije (potlačeni CO2  na temperaturi iznad svoje kritične točke). Kao rezultat ovog tipa ekstrakcije svojstva konačnog proizvoda vrlo su slična kao kod sirovine, te tako aktivni sastojci biljke ostaju očuvani. Salicornia je snažna obalna biljka koja raste na obalama Sredozemlja i Atlantika te ima sposobnost prilagodbe različitim okolišnim uvjetima (od niskog do izuzetno visokog saliniteta). Ova izvanredna sposobnost adaptacije povezana je s transportera prisutnosti vode i amonijevih iona koji se nazivaju akvaporini (AQP3) i amoniaporini (AQP8) koji igraju važnu ulogu u zaštiti od dehidracije i visokog sadržaja soli. Uljni ekstrakt salicornie ima brojne prednosti kod hidratacije i posebno kod cirkulacije vode: u dozi od 1% ekstrakt salicornie stimulira proizvodnju AQP3 (aquaporin-3) u epidermi. Takvo povećanje u epidermalnim kanalićima za strujanje vode dovodi do povećanja cirkulacije vode u epidermi te njezinoj raspoloživosti u dermi.

  SANDALOVINA (ulje;  latinsko ime: Santalum album)

Prirodno ulje sandalovine koje upotrebljava Laboratorij Nuxe dobiva se iz kaše drveta (Santalum album), kore pluta i sjemenki ječma. Ulje je bogato fosfolipidima, masnim glicerinama i trigliceridima, smanjuje ishlapljivanje vlage, a kožu hidratizira i omekšava.

  SAPAONARIA (latinsko ime: Saponaria officinalis)

Ova višegodišnja biljka spada u porodicu Caryophyllaceae. Kao i Panama drvo, njezini cvjetovi mogu zamjeniti sapun kod pranja osjetljive odjeće budući da sadrže saponin, sastojak koji se pjeni poput sapuna. Taj sastojak omekšava vodu i smanjuje njezinu tvrdoću uzrokovanu vapnencem. Također ima sposobnost otapanja masnih tvari. Danas se ekstrakt saponina preporučuje za njegu kože i borbu protiv nepravilnosti. Saponin može otopiti izlučeni sebum i eliminirati ga prilikom umivanja.

  SENA (latinsko ime: Cassia angustifolia)

Sena je egzotična indijska biljka iz porodice Leguminosae. Ova biljka s odrvenjelom stabljikom, parno pernatim listovima i žutim cvjetovima ima pločaste svijetlo smeđe plodove (mahune). Upotrebljava se zbog svojih hidratantnih svojstava i sposobnosti vezivanja vlage. Njezina odlična sposobnost stvaranja zaštitnog sloja na koži osigurava učinak baršunaste mekoće. Koža je tako trajno hidratizirana i postaje vidljivo glatka.

  SEZAM (ulje; latinsko ime: Sesamum indicum)

Jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice  Pedaliacea raste u tropskim i suptropskim zemljama. Ulje sezama ekstrahirano iz sjemenki koje se nalaze u malim kapsulama sadrži sesamolin i sesamin, dva prirodna antioksidansa.  
Sadrži malo zasićenih masnih kiselina i 80% do 85% nezasićenih masnih kiselina, uključujući linoleičnu (43%) i oleičnu kiselinu (42%). Ulje sezama bogato je i vitaminima E i A koji imaju zaštitno djelovanje. Ovo ulje štiti kožu od vanjskih štetnih čimbenika, osigurava pravilnu aktivnost stanica i održava vlažnost kože tako da jača međustanični cement. Ovo ulje tradicionalno se koristi u Ajurvedi za masažu. Ekstakt ulja sezama kojeg koristi Laboratorij NUXE dolazi iz organskog uzgoja.

 

SHEA MASLAC (latinsko ime: Butyrospermum parkii)

Shea drvo naziva se i Karite porijeklom je iz Afrike i spada u porodicu Sapotaceae. Može narasti 10 do 15 metara u visinu a rodi mesnatim plodovima koji nalikuju na mali avokado i sadrže oraščić. Shea maslac se dobiva prešanjem oraščića koji sadrži oko 50% masnih tvari. Ima hranjivo, hidratantno, obnavljajuće i umirujuće djelovanje.
Ekstrakt koji se koristi u liniji Rêve de Miel® mješavina je ječma, arganovog ulja i shea maslaca koji je savršen za regeneraciju, omekšavanje, zaštitu i umirivanje vrlo suhe  kože.

  SIEGESBECKIA (latinsko ime: Siegesbeckia orientalis)

Siegesbeckia je ljekovita biljka visine 40 do 50 cm, koji pripada u porodicu Asteraceae. Prepoznaje se po crvenkastoj stabljici koja je pomalo gruba na dodir, ima nazubljene trokutaste listove, žute cvjetove i smeđe plodove (akene). Porijeklom je s Madagaskara, naziva se još i  ‘colle-colle’, a odavno su je upotrebljavali za liječenje ozljeda. Čuva kolagenska vlakna. NUXE je registrirao ekskluzivni patent za kombinaciju  Matrixyla® i Siegesbeckie.

  SIKAVICA (ulje; latinsko ime: Sylibum marianum)

Sikavica je bodljikava biljka s listovima prošaranim bijelim prugama i ljubičasto-bijelim cvjetovima. Ta sredozemna biljka spada u porodicu Asteraceae, a poznavali su je već stari Rimljani. Ima snažno djelovanje protiv slobodnih radikala te djeluje umirujuće.
  SLAD (ekstrakt)

Slad se dobiva iz fermentiranih žitarica, obično iz ječma. Ekstrakt slada jača ravnotežu između epiderme i derme jer za 61% povećava sintezu laminina 5 – proteina koji su sastavni dijelovi dermo-epidermalnog sloja ( laboratorijski test proveden kod obnovljene kože). Koža se revitalizira zbog ponovno uspostavljene ravnoteže između derme i epiderme.

  SLATKI BADEM (latinsko ime: Prunus dulcis)

Drvo badema spade u porodicu Rosaceae, nema bodlji a može narasti 4 do 12 metara. Porijeklom je iz Središnje Azije, a danas raste na području Mediterana i Sjeverne Afrike.   Ulje visoke hranjive vrijednosti ekstrahirano iz slatkog badema sadrži 54% masti i 17% ugljikohidrata. Bogato je mineralima fosforom, magnezijem, kalcijem i vitaminima A i B.   
Ulje slatkog badema povećava podatnost kože, hrani suhu kožu i uklanja osjećaj zatezanja kože.

  SREBRO (PUDER)

Puder srebra sastavljen je od inovativnog oblika 99% čistih čestica metalnog srebra (Argentum metallicum). Nastaje fizičkim isparavanjem.  Puder je 100% mineralnog porijekla. Srebrne čestice imaju strukture slične mikro-spužvicama zbog čega lako prianjaju na kožu. Ioni srebra odgovorni su za antibakterijsku aktivnost, površinsku inhibiciju enzima i destabilizaciju bakterijskih memebrana. Čak i pri niskim koncentracijama (0.1%) puderi srebra su izuzetno učinkoviti, bez negativnih učinaka na kožu. Prema tome imaju tri glavna djelovanja:

- Antimikrobno i regulatorno djelovanje: snažna aktivnost protiv širokog spektra bakterija i sprečavanje infekcija.

- Antibakterijsko i zaštitno djelovanje: uništavanje bakterija i neželjenih iritansa, normaliziranje kožne flore, održavanje bakterijske ravnoteže.

- Protuupalno i stabilizirajuće djelovanje: djeluje protiv upala koje uzrokuju patogeni, zaustavlja razmnožavanje nepoželjnih mikroorganizama.  

Puderi srebra djeluju antibakterijski i protuupalno te protiv neugodnih mirisa poštujući ravnotežu kože. Ove čestice čistog srebra mnogo su učinkovitije i pružaju puno dugotrajnije djelovanje od srebrovog-citrata (otopine) koja se ponekad upotrebljava.
  SUNCOKRET (sjemenke; latinsko ime: Helianthus annuus)

Suncokret spada u porodicu Compositae, potječe iz Srednje Amerike, a već više od tri tisuće godina uzgajaju ga i u Sjevernoj Americi. Njegova je sposobnost da svoj veliki žuti cvijet okreće prema suncu.
- ulje suncokreta, ekstrahirano iz sjemenki, cijenjeno je zbog uravnoteženog sadržaja masnih kiselina; sadrži puno mono i polizasićenih masnih kiselina uključujući oleinsku, palmitinsku te linoleičnu kiselinu koja spade u skupinu esencijalnih masnih kiselina. Sadržaj linoleične kiseline daje mu hidratantna, hranjiva, regenerativna i obnavljajuća svojstva.

- derivat suncokreta: ekstrakt koji se koristi mješavina je estera masnih kiselina kukuruza, suncokreta i kokosa koji pomažu kod povećanja količine lipida i rekonstrulcije kožne barijere, zbog čega se smanjuje isušivanje kože i smanjenje lipida nakon čišćenja.

- ekstrakt suncokreta: Ovaj ekstrakt savršena je biljna alternative lanolinu koji je životinjskog porijekla. Ima izvrsno hidratacijsko djelovanje zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj sposobnosti zadržavanja vode I omekšavanja kože. Budući na površini kože stvara film koji sprečava dehidraciju, ovaj ekstrakt na taj način jača obrambenu funkciju kožne barijere.

  SURFAKTANTI (prirodnog porijekla)

Nježan gel-piling sadrži kombinaciju surfaktanata biljnog porijekla (dobivenih od aminokiselina deriviranih iz kokosovog ulja).
- Mješavina “Sodium cocoamphoacetate, Sodium cocoyl glutamate, Sodium lauryl glucose carboxylate” je kombinacija izuzetno nježnih surfaktanata koji formuli daju kremastu teksturu (usprkost zrnastim piling česticama).  
- Sodium lauryl sarcosinate također pridonosi kremastoj formuli te sprječava isušivanje kože i ostavlja meki sloj na površini kože.

Ovaj karakterističan spoj osigurava nježno čisteće djelovanje koje pomaže kod eksfolijacije (zrna lakše klize po cijelom licu) poštujući osjetljivu kožu.

 

Š

  ŠAFRANIKA (ceramidi; latinsko ime: Carthamus tinctorius)

Šafranika je orijentalna biljka koja prirodno raste u Japanu, Australiji te Srednjoj i Južnoj Americi. Ulje koje se ekstrahira iz njezinih sjemenki jedno je od najbogatijih ulja nezasićenim masnim kiselinama (linoleičnom, oleinskom), što znači da se posebno preporučuje za njegu i zaštitu suhe i vrlo suhe kože. Ekstrakt se dobiva jedinstvenim, patentiranim procesom bez korištenja otapala. Ima dvostruko, obnavljajuće i umirujuće djelovanje koje je potrebno kako bi se koža nahranila, omekšala i zaštitila od vanjskih nepovoljnih čimbenika.

  ŠARENI GRAH (sjemenke; latinsko ime: Vigna aconitifolia)

Šareni grah je penjačica duga 10 do 30 cm koja potječe iz Indije i posebno je otporna na sušu. Proteinski ekstrakt njegovih sjemenki ima intenzivno djelovanje na obnavljanje stanica epiderme.

  ŠEĆERI PŠENICE I DRVETA

Ksilitol je šećer koji se ekstrahira iz tvrde kore drveta, najčešće breze. Glukoza je također šećer (glavna rezerva energije) koji se uglavnom ekstrahira iz škroba u žitu koji predstavlja posebne zalihe energije.  Škrob je polimer koji se sastoji od nekoliko različitih kombinacija molekula glukoze: kako bi se dobila čista glukoza, veze između molekula se moraju pokidati. Glukoza i ksilitol su, prema tome šećeri koji imaju funkciju zaslađivanja (ksilitol ima manje kalorija). Ksilitol, osim toga, ima sposobnost osvježavanja (zbog čega se često koristi u žvakaćim gumama). Također,  imaju i hidroskopsku i humektantnu sposobnost, što im omogućuje vezanje i zadržavanje vode, čime se povećavaju rezerve vode  u koži. Zajedno stvaraju novu molekulu,  xylitylglucoside, multifunkcionalni aktivan sastojak koji hidratizira i obnavlja, te ima  obnavljajuće djelovanje na kožnu barijeru, što pomaže smanjenju gubitka vode. Napokon, ovi aktivni sastojci povećavaju prirodnu sintezu glikozaminoglikana (GAG molekula) u fibroblastima u dermi. To također povećava sintezu hijaluronske kiseline (povećanje za 20%) i kondroin sulfata (povećanje za 183%) . Prema tome, šećeri žita i drveta omogućuju značajno povećanje rezervi vode u dermi, što pozitivno utječe i na hidratiziranost epiderme koja osmozom dobiva vodu iz derme. Kao rezultat, ovaj aktivan sastojak osigurava dugotrajnu hidrataciju rožnatog sloja jer djeluje na zalihe vode u dermi.

  ŠEĆERI ŽITA

Šećeri žita uglavnom su sastavljeni od glukoze i ksilitola koji predstavljaju higroskopne humektantne molekule koje imaju sposobnost vezanje i  zadržavanja slobodne . Ti šećeri pomažu povećati rezerve vode u koži te ograničiti gubitak vode. Time osiguravaju trenutnan i dugotrajan hidratacijski učinak. Spoj glukoze i ksilitola korišten u 24-satnom hidratantnom losionu za tijelo omogućava sintezu molekule ksilitilglukozida – multifunkcionalnog hidratantnog i obnavljajućeg sastojka.

  ŠEĆERNA TRSKA (latinsko ime: Saccharum officinarum)

Ova velika biljka iz porodice Poaceae potječe iz Oceanije. Stablo koje doseže 5 metara visine i 5 cm promjera po cijeloj dužini ima čvorove iz kojih izrastaju pupovi, a unutrašnjost sadrži obilje slatke vode. Iscjedak iz tog stabla je sladak sok koji djeluje hidratantno.

  ŠEĆERNA REPA (šećerni ekstrakt; latinsko ime: Beta vulgaris)

Šećerna repa je biljka iz porodice Amaranthaceae, a koristi se kao povrće u prehrani čovjeka i životinja te kod proizvodnje šećera).  Njezin korijen sadrži značajnu količinu vitamina A. Također je bogata vlaknima, folnom kiselinom, antioksidansima i polisaharidima. Ekstrakt kojeg koristi Laboratorij Nuxe dobiva se bio-fermentacijom šećera iz repe i sadrži polisaharide topive u vodi, koji imaju umirujuća i dekongestivna svojstva te pomažu kod smanjenja pojave natečenosti ispod očiju.

  ŠIPAK (ulje; latinsko ime: Rosa moschata)

Šipak je grm iz porodice Rosaceae s bijelim ili ružičastim cvjetovima. Nakon oprašivanja rodi „plodom“ (radi se o lažnom plodu - cynorhodon) okruglog oblika. Plod koji je na početku zelene dozrijevanjem postaje žut, narančast i naposlijetku crven. Šipak je prirodno rasprostranjen u cijeloj Južnoj Americi, a u Čileu se masovno uzgaja.  Ulje sjemenki tog ploda izuzetno je bogato esencijalnim masnim kiselinama (oleinskom 14–16 %, linolnom 40-50% i linoleinskom kiselinom, oko 28%). U Južnoj Americi odavno je cijenjen zbog svoje sposobnosti zacjeljivanja ožiljaka.

 

V

  VILINO SITO (latinsko ime: Carlina acaulis)

Vilino sito planinska je biljka. Njezin cvijet podsjeća na čičak. Spada u porodicu Compositae, a nazivaju je i »biljnim barometrom« jer se po vlažnom vremenu zatvori, a po sunčanom rascvjeta. Ima snažna hidratantna i umirujuća svojstva.

  VITAMIN A

Vitamin A ili Retinol jedan je od prvih otkrivenih vitamina. Izvrstan je antioksidans. Vitamin A sudjeluje u regulaciji transformacije keratinocita i njihove migracije prema rožnatom sloju, čime omogućava obnavljanje stanica. Uz to jača membranu stanica, čime povećava otpornost stanica prema bakterijama i toksinima.

  VITAMIN C

Stabilizirani vitamin C je prirodni antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala te pomaže da ten postaje sjajniji.

  VITAMIN E

Vitamin E pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Snažan je antioksidans koji sprečava prerano starenje kože.

  VODENI LJILJAN (latinsko ime: Nymphea alba)

Vodeni ljiljan je višegodišnja vodena biljka s dubokim korijenjem i dugim cilindričnim stapkama koje završavaju velikim, plutajućim okruglim listovima i cvjetovima s velikum laticama.  Spada u porodicu Nympheace. Cvjetovi vodenog ljiljana koriste se zbog svojih umiruućih i hidratizirajućih svojstava.

 

Z

  ZELENI ČAJ (latinsko ime: Camelia sinensis)

Zeleni čaj je grm s temnozelenimi zimzelenimi listi in belimi dišečimi cvetovi. Spada v družino čajevcev. Kitajci so ga uporabljali že leta 2 500 let pr.n.št., od nekdaj pa ga cenijo tudi na Japonskem, od koder so ga jezuiti v 16. stoletju prenesli na zahod. Liste zelenega čaja obirajo, ko so še mladi, nato jih naglo sušijo in valjajo. V nasprotju s črnim čajem je zeleni čaj nefermentiran, zato je bogat s tanini, to so polifenoli z adstringentnimi lastnostmi, podobni taninom v grozdju. Glavni sestavini sta teofilin in teobromin. Zeleni čaj je bogat tudi s kofeinom, teinom in vitaminom C. V laboratoriju Nuxe se uporablja rastlinski izvleček iz zelenega čaja, ker poživlja, osvežuje, odpravlja zabuhlost in utrujenost. Poleg tega je zelo močan antioksidant. Nuxe uporablja tudi mleček zelenega čajevca, ki kožo napne, hrani in mehča.

~ Sestavina se nahaja v izdelkih: